Zde může být vaše reklama.

Oprava střechy Moravského divadla začíná! Sezóna v ohrožení není

Oprava střechy Moravského divadla začíná! Sezóna v ohrožení není
Lešení před budovou Moravského divadla v Olomouci a také vnitřní krovy, 13. července 2021.

foto: Lukáš Blokša

13. 07. 2021 - 12:27

"Oprava střechy byla nezbytně nutná, teklo nám dovnitř," řekl ředitel Moravského divadla v Olomouci David Gerneš dnes dopoledne, když spolu s primátorem Olomouce Miroslavem Žbánkem, stavbyvedoucím Pavlem Hurtou a Pavlem Stejskalem, který se stará o stavební dozor, stáli před lešením, které teď zakrývá výhled na stěnu divadla z Horního náměstí. Lešení už je na místě  několik dnů, s pracemi se začalo právě dnes, hotovo by mělo být do půlky srpna. 

"Do budovy začínalo zatékat, takže oprava byla nezbytná. A teď, při bližším ohledání, když začaly práce, se potvrdilo, že bylo nezbytné do střechy sáhnout. Zároveň se tím zahájila nultá etapa renovace pláště celé budovy," prozradil David Gerneš, ředitel Moravského divadla Olomouc.

O práce se postará stejná firma, která řešila rekonstrukci věže na protější radnici. Postup prací popsal stavbyvedoucí Pavel Hurta „Postupně dojde k demontáži stávající střešní krytiny společně s demontáží pojistné vrstvy, která je na asfaltové bázi. Následovat bude částečná demontáž bednění, podle toho, v jakém bude stavu. Poté položíme novou pojistnou izolaci a novou břidlicovou střešní krytinu,“ uvedl Pavel Hurta.

Divadlo po rekonstrukci zhruba pětiny břidlicové střechy čeká v příštích letech výměna plastových oken a znovu natření fasády. David Gerneš, respektive Moravské divadlo Olomouc, má s prostory v budově velké plány. Už v minulosti mluvil o tom, že by nahoře v divadle mohla vzniknout zkušebna.

"Byli bychom rádi, kdyby zkušebna, případně společenský sál, vznikly, ale jde o záležitost finančních prostředků. Pokud by mělo jít o místo pod krovy, muselo by dojít k celkové přeměně prostoru, zateplení a dalších prací, při zachování stávajících krovů," doplnil Gerneš.

Začátek nové divadelní sezóny by oprava střechy ohrozit neměla, práce je v plánu ukončit v půlce srpna. Cena za opravu je 1,5 milionu korun.

Další články