Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Chystá primátor svou vlastní knihu vizí?

Otevřená radnice: Chystá primátor svou vlastní knihu vizí?

foto: Archiv redakce

22. 02. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

Proč je v centru města tolik chátrajících obytných budov?
Odpovídá náměstek primátora Matouš Pelikán

Většina budov v centru města Olomouce je v soukromém nebo jiném než městském vlastnictví. Oproti stavu před 20 lety je většina objektů v daleko lepším stavu. Některé objekty, které jsou v neutěšeném stavu, nemají vyjasněné vlastnické vztahy nebo jejich majitelé dlouhodobě pobývají mimo ČR. Město nabízí vlastníkům pomoc např. tím, že se už od roku 1993 účastní Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Každý rok mohou majitelé kulturních nemovitých památek v MPR Olomouc získat finanční pomoc. Příspěvek jde částečně od státu a částečně od města. Za posledních 10 let ze státních peněz činil příspěvek pro Olomouc 20,5 milionu korun, městský příspěvek k tomu 7,4 milionu korun. Na obnovu ostatních objektů, které nejsou nemovitou kulturní památkou, mohou vlastníci žádat krajské dotace. Jiná věc je havarijní stav, který by ohrožoval okolí stavby - v tom případě může a musí zasáhnout stavební úřad.


Chystá primátor, podobně jako hejtman, svou knihu?
Odpovídá primátor Miroslav Žbánek

Na psaní knihy je potřeba jednak literární talent, a pak nepochybně také dostatek času. A právě čas je něco, čeho se vám v pozici primátora příliš nedostává. Na druhou stranu i já mám vize, přání a představy o tom, jak by se Olomouc měla v následujících letech rozvíjet. Řídit město bez odvážných a třeba i dlouhodobých vizí by bylo chybou. Jsem teď přesvědčený o tom, že tyto vize a plány dokážeme vtělit do základních strategických dokumentů, podle nichž se budou různé oblasti života města rozvíjet, a že to už postupně děláme. Myslím, že právě toto našemu městu dlouho chybělo, a že taková pomyslná kniha je teď pro něj určitě důležitější než nějaký můj literární pokus. 

Další články