Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jak chce město bojovat proti horku v centru?

Otevřená radnice: Jak chce město bojovat proti horku v centru?

foto: Archiv redakce

09. 08. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Jak chce město bojovat proti horku v centru? Dominik P.
odpovídá náměstek primátora Matouš Pelikán
 
Nejviditelnějším způsobem boje, pokud se tak dá nazvat, jsou kropicí vozy v ulicích. V samotném historickém jádru města je zeleně málo, a proto je nutné dodat sem vláhu jinak. Kropení zlepšuje mikroklima v parných dnech. Na hromadných akcích používáme na náměstí i kropítka – osvěžovače a spolu s náměstkyní Markétou Záleskou zvažujeme mlžítka do venkovních restaurací. Letošní léto se ale vymyká posledním sezonám, kdy byl hlad po stínu a vláze mnohem větší. Mikroklima pomáhají zlepšit i květiny, které se do města snažíme vracet. Stromům pak přivádí vodu automatický zavlažovací systém, nebo zavlažovací vaky. 
Město je také zapojeno do projektu modro-zelené infrastruktury, což je soubor opatření zadržující srážkové vody prostřednictvím zeleně. A v neposlední řadě právě nyní vzniká pocitová mapa ohledně městské zeleně a toho, jak lidé snášejí horko v konkrétní lokalitě. Data sbíráme právě nyní prostřednictvím dotazníku, který je na webu města. Výsledkem budou návrhy účinných opatření, která povedou ke snížení teplotního stresu ve městě během horkých letních dní.
 
Pomůže podle vás nová vyhláška v boji s nelegálním tábořením ve městě? Markéta Č.
Odpovídá primátor Mirek Žbánek
 
Věříme, že pomůže, proto jsme ji po konzultaci s Městskou policií Olomouc přijali. Vyhláška dává strážníkům městské policie platný legislativní nástroj, jak lidem bez domova zakázat, aby pospávali na lavičce nebo před vchodem do domu. Přitom potřeba regulace vzešla z dlouhodobě se opakujících stížností veřejnosti na přespávání a táboření některých skupin občanů v centru města i v městských parcích. Smyslem vyhlášky je eliminovat pospávání, které lidi obtěžuje a budí pohoršení. Vyhláška se zaměřuje na nejcitlivější místa, jakými jsou městská památková rezervaci, Čechovy, Smetanovy a Bezručovy sady, park Pod Dómem a Aso park včetně parkových altánků. Pokud bude vyhláška účinná, budeme ji rozšiřovat o další veřejná prostranství.

Další články