Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jak jste oslavil svátek 17. listopadu?

Otevřená radnice: Jak jste oslavil svátek 17. listopadu?

foto: Redakce

27. 11. 2019 - 06:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

Jak jste oslavil svátek 17. listopadu?

Odpovídá Miroslav Žbánek, primátor města Olomouce

Zúčastnil jsem se několika připomínkových akcí v Olomouci, vzpomínal jsem, jak jsem tu dobu prožíval sám coby středoškolský student a snažil se přitom najít odpověď na otázku, kdo je i po třech desítkách let nejblíže ideálům listopadu 1989. Domnívám se, že to jsou obětaví lidé v neziskovém sektoru. Vznik neziskovek, které v minulém režimu neměly žádné místo, byl jedním ze symptomů tehdy čerstvé svobody. Na rozdíl od jiných ovšem neziskový sektor vydržel a i dnes dělá naši společnost lepší. Když se před třiceti lety otevřela možnost podnikat, budovat kariéru a vytvářet zisky, část lidí si dobrovolně zvolila, že se materiální roviny více méně zřekne a bude pracovat pro druhé. V této sféře odkaz listopadu žije dodnes nejsilněji.

Dodatečně chci poděkovat všem, kdo věnovali svůj čas a energii přípravě různých vzpomínkových akcí v Olomouci. Děkuji také pedagogům, kteří se v poslední době věnovali hodně úsilí, aby studenti věděli, co se před třiceti lety odehrálo a jaký to má pro nás význam.

 

Odpovídá Martin Major, náměstek primátora města Olomouce

Slavit takové výročí můžete více způsoby. Pokud jde o to, kde jsem byl, zúčastnil jsem se pietního aktu u pomníku T. G. Masaryka, podíval jsem se na Palachovo náměstí a byl jsem i na výstavě archivních fotografií. Slavit můžete ale také promýšlením podstaty věci. 
Den před 30. narozeninami novodobé svobody přišlo skoro tři sta tisíc mých spoluobčanů na letenskou pláň vyjádřit svou víru v demokracii. Dobrá zpráva je, že se našlo tolik lidí, kteří jsou ochotni trávit hodiny na demonstraci, kterou leckteří jejich spoluobčané s gustem pomlouvají. Dobré je to, že ti lidé pořád věří ve svobodu i obyčejnou slušnost. Špatné je, že kvůli tomu musí demonstrovat. Je špatné, když se z naší demokracie pomalu stává formální slupka s podezřelým obsahem.

Přemýšlel jsem o tom, zda na rok 1989 autentičtěji navazují ti, kteří mají třeba i naivní požadavky na slušnost, nebo ti, kdo jen využívají slabých stránek systému.

Další články