Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jak město bojuje s odpadky v parcích?

Otevřená radnice: Jak město bojuje s odpadky v parcích?

foto: Archiv redakce

10. 01. 2020 - 06:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

Přemýšlíte nad alternativou k novoročnímu ohňostroji?

Odpovídá Miroslav Žbánek, primátor

Nepřemýšlíme. Sledujeme ale aktuální trendy a zajímáme se o to, jaké jsou možnosti. V poslední době je populárním tématem tzv. tichý ohňostroj. V pravém smyslu slova je ale tichý ohňostroj druhem efektů, které jsou určené pro pódiové využití třeba při koncertech nebo v divadle, ale nedocílí takový vizuální dojem, jaký nabízí skutečný ohňostroj. Můžeme uvažovat o výběru jednotlivých efektů, přičemž některé jsou více a jiné méně hlučné. Já se domnívám, že pár profesionálně provedených ohňostrojů za rok město velikosti Olomouce snese, a podívaná, kterou nabízejí, je jedinečným zážitkem. Líbí se mi, že veřejný ohňostroj stmeluje lidi a je tak doslova společenským fenoménem. Není ani přehnaně drahý. Ten letošní vyšel na 120 tisíc korun a navíc jej kompletně uhradil pořadatel Vánočních trhů.
 

Jak město bojuje s odpadky v parcích?

Odpovídá Otakar Bačák, náměstek primátora

My s odpadky nebojujeme, uklízíme je prostřednictvím objednávky služeb u městské akciové společnosti Výstaviště Flora Olomouc. Tato služba zahrnuje samotné vysypávání košů a také úklid poházených odpadků v rámci všech městských parků. Problémy způsobují dva živly. Jedním z nich je přirozeně vítr, který může odpadky z různých zdrojů do parku přivát. Druhým a řekl bych, že horším živlem jsou lidé, kteří odpadky přímo odhodí na zem, nebo neuzavírají běžné odpadní nádoby v obytných lokalitách kolem parků, a ty jsou následně zdrojem znečištění. Možná by i dodržování těchto drobných zásad mohlo být příspěvkem ke zdravému životnímu prostředí, jak se o něj nyní zasazuje celosvětové hnutí mladých.

Další články