Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Jaké investice chystá Olomouc na příští rok?

Otevřená radnice: Jaké investice chystá Olomouc na příští rok?

foto: Redakce

21. 12. 2019 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

Proč se do rozpočtu dostalo právě prodloužení tramvajové trati?

Odpovídá primátor Miroslav Žbánek

Pokračování tramvajové trati na Nové Sady jsme slíbili Olomoučanům a je to i součástí programového prohlášení této koalice. Při přípravě rozpočtu jsme byli opatrní, protože jsme věděli, že ekonomická situace města nebude příliš pozitivní. Přesto jsme na spuštění tohoto projektu měli zájem. Nechali jsme si tedy zpracovat simulaci hospodářské situace v případě zahájení stavby. Z ní vyplynulo, že při úsporném řízení města a také díky nižším nákladům, ktere vzešly z výběrového řízení na zhotovitele stavby, tuto investici město zvládne. V budoucnu by navíc město získalo nižší dotaci než nyní, i proto je výhodné projekt začít realizovat co nejdříve. Jsem přesvědčen o tom, ze to je smysluplná investice a správné rozhodnutí.

Jaké velké investice chystá Olomouc na příští rok? 

Odpovídá investiční náměstek Martin Major

Celkový objem investic v příštím roce je přes 600 milionů korun, což je dost nadstandardní suma. Dvě největší akce se týkají nejekologičtější hromadné dopravy, tedy tramvajové. Za stavbu trati na Nové Sady dá město v příštím roce skoro 119 milionů korun, za rekonstrukci trati v ulici 8. Května to je téměř 97 milionů korun. Ekologický rozměr má i další obrovská investice, a to zhruba 52 milionu korun do vytvoření koordinovaneho tahu křižovatek ve Foerstrově ulici. Doprava bude po realizaci této akce plynulejší a tedy i ohleduplnější k okolí a životnímu prostředí. Investice míří i do modernizace škol, například v ZŠ Dvorského na Svatém Kopečku opravíme učebny, tělocvičnu a stropy za skoro 34 milionů korun. Oprava střechy zimního stadionu vyjde na 15 milionů, modernizace výstražného a informačního systému na 34,5 milionů, oprava mostu v ulici 1. Máje pres Mlýnský potok bude stát přes 25 milionů korun. Investičních akci je mnohem víc, toto jsou ty největší.

Další články