Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Kdy se z Olomouce stane smart city?

Otevřená radnice: Kdy se z Olomouce stane smart city?

foto: Redakce

08. 02. 2020 - 09:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Kdy se z Olomouce stane smart city?
Odpovídá náměstek primátora Matouš Pelikán

Olomouc se již „smart city“ městem stává. K rozvoji město využívá práci s daty, promýšlí zapojení moderních technologií a velké investiční akce projednává s veřejností. Pouze rozsah je malý a výsledky zatím nejsou tolik viditelné. V současnosti intenzivně pracujeme na strategii rozvoje chytrého města, ze které vyjdou konkrétní návrhy přijetí dalších opatření. Jejich součástí bude taktéž zapojení technologií do chodu města. Můžeme se těšit na bezkontaktní placení jízdného v MHD, rozvoj sdílené dopravy, dálkově řízené křižovatky, úspory plynoucí z aplikace energetického managementu a mnoho dalšího.


Co je podle vás největším lákadlem Olomouce?
Odpovídá primátor Mirek Žbánek

Olomouc je lákadlem sama o sobě. Je to město, na jehož tváři je poznat, že bylo od raného středověku hlavním městem Moravy a dodnes je i církevní metropolí a sídlem univerzity. Když provázím své hosty městem, je vždy několik míst, která nelze vynechat. Katedrála s Olomouckým hradem působí vznešenou atmosférou, návštěvníky ohromí i náměstí s kašnami a Sloupem Nejsvětější Trojice, pohádkové jsou uličky okolo Michalského návrší. Těch chrámů, paláců, náměstí a parků je hodně. Někdo přijíždí kvůli uměleckým pokladům v Arcidiecézním muzeu, jiní kvůli zoologické zahradě nebo květinovým výstavám. Podle mě je největším lákadlem města jeho atmosféra. Tu oceňují všichni zahraniční hosté, unavení bláznivým tempem masové turistiky, a Olomouc jim pak připadá jako balzám na duši, jako skrytý poklad.

Další články