Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Plánuje město regulovat elektro koloběžky?

Otevřená radnice: Plánuje město regulovat elektro koloběžky?

foto: Archiv redakce

26. 01. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

V poslední době se v Olomouci mluví o rušení sběrových sobot. To je myšleno vážně? Proč k tomu chce město přistoupit? 

Odpovídá Miroslav Žbánek, primátor

Úplné rušení sběrových sobot je nesmysl. Pravdou je, že se zabýváme lepší organizací této služby, která byla doposud příšerně drahá. To se mi nelíbilo a chtěl jsem, aby se tím někdo důsledně zabýval. Pokud si ovšem někdo tento pokyn zjednodušil tím, že místo hledání efektivnějšího způsobu sběru velkoobjemového odpadu radši plošně škrtne sběrové soboty, velmi se spletl. V rámci akce Ukliďme Česko se po městě rozmísťují spousty kontejnerů a v některých přitom skončí jen pár pytlů. Už vloni jsem proto kritizoval úředníky, proč tyto dvě akce nespojí do jednoho termínu. Na druhou stranu, město platí miliony za úklid velkého odpadu, který někteří bezohledně skládají ke kontejnerům u domů v průběhu celého roku. Tam gauče nebo televize určitě nepatří. Efektivnější svoz odpadu bude projednávat vedení města koncem ledna a úplné zrušení sběru zejména v příměstských čtvrtích určitě nepřipouštím.


Plánuje město nějak regulovat elektro koloběžky?

Odpovídá Matouš Pelikán, náměstek primátora 

Město alternativní formy dopravy podporuje. Týká se to kol či koloběžek, ale i novějších prostředků, jako jsou elektro kola či elektro koloběžky. Snažíme se nastavit pro provoz vhodné podmínky a pravidla. Zatím o regulaci formou městské vyhlášky neuvažujeme. Určitě by ale bylo vhodné důsledně vyžadovat dodržování již existujících pravidel (pravidel silničního provozu), a to důslednějšími kontrolami ze strany městské či státní policie. Tak jako spolupracujeme s firmou, která provozuje v Olomouci sdílená kola, chceme spolupracovat i s případnými provozovateli sdílených koloběžek. Dnes mají elektro koloběžky v Olomouci jen jednotlivci, nicméně se už do města chystá firma, která elektro koloběžky půjčuje. Jednáme s ní předem, abychom dohodli co nejlepší pravidla a vyhnuli se problémům, známým z provozu v jiných městech.

Další články