Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Plánuje se revitalizace Tržnice-plochy?

Otevřená radnice: Plánuje se revitalizace Tržnice-plochy?

foto: Archiv města Olomouce

06. 09. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Plánuje se revitalizace Tržnice-plochy? David Z.
Odpovídá primátor Mirek Žbánek


Vnímám to tak, že plocha tržnice je organickou součástí centra Olomouce a pro jeho fungování je velmi důležitá. Chceme proto, aby se co nejdříve změnila výrazně k lepšímu. Připravujeme teď koncesní řízení, kterým vybereme dlouhodobého nájemce, a Útvar hlavního architekta současně připravuje územní studii, která určí v základních obrysech, jak by měla být tato plocha využita a jak musí být zapojena do okolí z pohledu prostupnosti území, zeleně či z pohledu podoby a využití veřejných prostranství. Důležitou roli by zde měla i nadále hrát funkce zeleninového tržiště, celkově by ovšem tato plocha měla vypadat mnohem lépe než dnes. 

Jak probíhají práce na protipovodňových opatřeních na Masarykově? Zuzana H.
Odpovídá Martin Major, náměstek primátora


Na Masarykově třídě probíhá souběžně velké množství různých prací. Pokud jde o samotný most, pracuje se zatím na jeho první polovině. Připravuje se středový pilíř a montážní dráha, hotové jsou už opěry nového mostu. Mimo to stavební firma razí velkou kanalizační štolu, práce probíhají klasicky razným štítem, stejně jako se dělají důlní díla. Souběžně se připravují i složité inženýrské sítě. Mezi mostem a křižovatkou s ulicí 17. listopadu začnou v nejbližších týdnech práce na vybudování kolejové úvrati. Ta bude hotová do konce listopadu a v prosinci, po dokončení rekonstrukce ulice 8. května a mostu přes Mlýnský potok, totiž sem až po tuto úvrať budou jezdit z centra tramvajové spoje. 

Další články