Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Proč město nic nedělá s kuřáky na zastávkách?

Otevřená radnice: Proč město nic nedělá s kuřáky na zastávkách?

foto: Archiv redakce

23. 08. 2020 - 09:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Procházka parkem je kvůli cyklistům horor, nechce s tím město něco dělat? Jana K.
Odpovídá Matouš Pelikán
V souvislosti s pandemií Covid 19 se zvýšila intenzita cyklistické dopravy ve městě asi o dvacet procent, což s sebou kromě pozitiv nese i zvýšené nároky na chování cyklistů a organizaci dopravy. Situací v městských parcích se vedení města aktuálně zabývá. Městskou policii jsme nedávno vyzvali k důslednějším kontrolám dopravy v parcích, s provozovateli sdílených elektrokoloběžek průběžně komunikujeme o dodržování pravidel a navíc připravujeme i vlastní informační kampaň o správném využívání cyklostezek a platných pravidlech. Současně chystáme takové úpravy dopravního značení a piktogramů v parcích, z nichž bude všem jasné, že na hlavní alej ve Smetanových sadech cyklisté nepatří. Obecně platí, že je pro všechny důležité, aby se k sobě na komunikacích chovali ohleduplně.


Proč město nic nedělá s kuřáky na zastávkách MHD? Jan B.
Primátor Mirek Žbánek

I mně jako nekuřákovi chování některých bezohledných kuřáků velmi vadí. Musím se ale v tomto směru zastat našich strážníků, protože nemám pocit, že by tuto věc neřešili. Vloni podobné jednání, kterým kuřák porušuje zákon, řešili strážníci 350 v případech. Letos, a to je teprve srpen, už řešili pokutou nebo jiným způsobem 315 přestupků kuřáků, kteří si na zastávkách MHD zapálili. Na druhou stranu samozřejmě nemůžeme zařídit, aby na každé ze zhruba 350 zastávek ve městě non stop stála hlídka městské policie. Doufám proto a věřím, že se lidé dokáží chovat slušně a že případné neukázněné kuřáky odradí fakt, že strážníci jsou v poslední době stále přísnější.

Další články