Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Proč se v Olomouci neseká tráva?

Otevřená radnice: Proč se v Olomouci neseká tráva?

foto: Archiv redakce

11. 07. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Proč se v parcích neseká tráva? Eva M.
Odpovídá primátor Mirek Žbánek

Tráva se samozřejmě seká, i když po dlouhé sérii dešťů na některých místech vyrostla více, než býváme v Olomouci zvyklí. Obecně platí pro správce zeleně, tedy pro Výstaviště Flora i pro Technické služby města Olomouce, že počet sečí se musí aktuálně přizpůsobovat konkrétní klimatické situaci. Začátek letošní sezóny, tedy duben, byl velmi suchý, což je situace, kdy správce zeleně musí sekat co nejméně, aby omezil výpar a vysychání půdy. Následovalo ovšem netypicky vydatné deštivé období, kdy se díky nadprůměrným srážkám zeleň rozrostla opravdu značným tempem. Věřím, že toho si všiml každý, kdo má zahradu. V některých částech parků se nyní seče už potřetí, podle zcela aktuálních informací nyní chybí ještě posekat trávu v malém parku pod Dómem. Vzhledem k tomu, jak obrovské množství zelené plochy v Olomouci je, i s ohledem na letošní vrtochy počasí není ani technicky reálné zvládnout sečení všude přesně tak, jak by si lidé přáli. Dodejme ještě, že část Olomoučanů proti častému sekání trávy ve městě protestuje, v některých případech dokonce velmi razantně a velmi emotivně. 

Nepřijde vám, že vláček vozící turisty centrem města je pěstí na oko? Tomáš D.
Odpovídá Markéta Záleská, náměstkyně primátora

Turistický vláček je součástí široké nabídky aktivit v centru Olomouce. Nemusí se líbit všem, ale pro značnou část turistů je velmi vítanou alternativou k procházkám po městě, využívají ho často například prarodiče s dětmi. Vláček neprovozuje město, jedná se o soukromou aktivitu. My jsme rádi, že tady je a rozšiřuje turistickou nabídku. Konec konců, zájem veřejnosti potvrzuje, že zavedení této služby je dobrý krok. 

Další články