Zde může být vaše reklama.

Papírové boxy podpoří třídění v olomouckých školách

Papírové boxy podpoří třídění v olomouckých školách
Náměstek Otakar Bačák s žáky a učiteli.

foto: Archiv

06. 06. 2020 - 09:00

Přes šest set speciálních papírových boxů na třídění papíru, plastů i skla nově využívají v olomouckých mateřských, základních i středních školách. Nádoby do nich zdarma poskytla společnost EKO-KOM, která dlouhodobě finančně podporuje systém tříděného sběru v Olomouci.

„Shromáždili jsme žádosti od jednotlivých školských zařízení a dodali jim požadované množství nádob. Boxy školám poskytujeme pravidelně a chceme v tom v případě jejich zájmu i nadále pokračovat,“ uvedl náměstek olomouckého primátora pro oblast ekonomiky, městské zeleně a odpadového hospodářství Otakar Bačák.

Papírové boxy jsou určené zejména do společných prostor škol, mohou být ale umístěné i přímo ve třídách.

„Z praxe a z průzkumů víme, že čím blíže mají lidé nádoby k dispozici, tím více jsou ochotni třídit. S nadsázkou říkáme, že metry dělají kilogramy, a dlouhodobé zkušenosti tato slova potvrzují,“ popsal manažer regionálních projektů společnosti EKO-KOM Lubomír Janda.

Podpora sběru prostřednictvím nádob ve školách je jednou z mnoha aktivit, kterými se město ve spolupráci s dalšími partnery a organizacemi snaží rozšiřovat informovanost o odpadové problematice mezi dětmi a mládeží. Patří mezi ně i projekty centra ekologických aktivit Sluňákov, sběrové soutěže a další osvětové akce.

„Dlouhodobě se řadíme mezi města s nejrozvinutějším a nejprogresivnějším systémem odpadového hospodářství v České republice. Jako jedni z prvních jsme začali se separací nápojových kartonů, roznosem barevných tašek na třídění odpadů do všech domácností nebo distribucí nádob na papír a plasty do rodinné zástavby,“ upřesnila vedoucí olomouckého odboru městské zeleně a odpadového hospodářství Jana Matzenauerová. Tuto skutečnost potvrzuje řada významných ocenění, kterou město v minulosti za své aktivity získalo.

Další články