Zde může být vaše reklama.

PROČ NEJSOU NOVÉ ZÓNY? Parkovací revoluce se odkládá na příští rok. Důvodů je více!

Parkovací revoluce se odkládá na příští rok. Důvodů je více!

foto: olomouc.eu / Pavel Snášel

30. 01. 2024 - 15:23

Změna kvůli nedostatkům. Spuštění nových parkovacích zón s označením C a D se v Olomouci odkládá na příští rok. Důvodů je několik, například nedostatky automatizovaných informačních systémů. Na chyby poukázaly výsledky odborného posudku, který si radnice zadala u České parkovací asociace.

 

Zavedením parkovacích zón C a D se znovu zabývala městská rada. Radní měli před sebou výsledky expertního posouzení od České parkovací asociace. Výsledkem rozhodnutí je odložení zavádění dalších zón městské parkovací politiky na rok 2025. „Důvodem jsou výsledky posudku. Česká parkovací asociace vznesla výhrady k provedení informačních systémů i k tarifní politice či vymezení zón,“ shrnul náměstek primátora pro strategie a rozvoj města Tomáš Pejpek.

Jak říká mluvčí radnice Radka Štědrá, expertní posudek hodnotí kladně základní ideu záměru, která je podle něj v souladu s obecnými trendy řešení parkovací politiky v českých městech. Některé atributy jsou měnitelné a může dojít k budoucímu vylepšování systému. Nyní musí radnice prověřit procesní analýzou nedostatky, na které byla upozorněna. „Dostali jsme nezávislé posouzení toho, co jsme v posledních měsících jako rada města vnímali. Systém se nepodařilo ve složité technologické architektuře připravit tak, aby byl funkční. Musíme jej důkladně revidovat, abychom se vyvarovali chyb. Dokud nebude technicky vyladěný a neuvidíme výsledky zátěžových testů, nebudeme takovými nedodělky komplikovat život Olomoučanům ani dojíždějícím,“ komentoval výstupy z analýzy primátor Miroslav Žbánek.

Informační systémy jednotlivých agend, které s parkováním souvisí, připravovala pro město externí firma. Doposud se vše nepodařilo propojit v jeden plně funkční systém. Pokud jde o tarify a zóny, podstatou výhrad byla například situace rezidentů, žijících blízko hranic některé ze zón. Úpravou by mělo dojít k tomu, že takový rezident bude moct hledat volné parkování i v blízkých ulicích vedlejší zóny, aniž by musel mít zaplacenou karu do obou zón. 

„Upravíme i podmínky parkovacích zón, přičemž zóny C spustíme, až na to bude město technicky připravené,“ potvrdil náměstek Pejpek. Oblasti placeného parkování by se tak měly dočkat rozšíření nejdříve v roce 2025.

Zatímco lidé dojíždějící do Olomouce budou tedy dál parkovat na většině území města zdarma, obyvatelé oblastí s výrazně nedostačující kapacitou parkovacích stání si budou muset na regulaci a řešení komplikované situace počkat. Nové parkovací zóny C a D měly navázat na první změny z loňského září. Tehdy se změnila pravidla pro rezidenty v zóně B a přibyla možnost vyřídit dlouhodobou parkovací kartu online formou, bez nutnosti návštěvy úřadu.

Další články