Zde může být vaše reklama.

Penny Market a Tesco na Olomoucku podvádějí s cenami cigaret

Penny Market a Tesco na Olomoucku podvádějí s cenami cigaret

11. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dávejte si při nákupech cigaret pozor na účtenky - minimálně ve dvou případech se totiž v nedávné době dopustily obchodní řetězce na Olomoucku podvodu s cenou, kdy prodaly zákazníkovi krabičku cigaret se starým kolkem, ale za novou cenu. Po upozornění zákazníka, který nás na problém upozornil, oba řetězce chybu uznaly a vrátily peníze.

Že se nejedná o ojedinělý případ, ukazuje fakt, že za posledních pár dní se redaktorům Hanáckého Večerníku podařilo zachytit už dva totožné případy. V tom prvním se jednalo o mohelnický Penny Market, který při nákupu 2. května prodal cigarety Viceroy za 84 korun, přestože na krabičce byl nalepený starý kolek s cenou 77 korun. Supermarket po upozornění ze strany zákazníka omyl uznal a peníze vrátil (fotografie dole).

cigarety 2 web

Nebyl ovšem jediný, který se dopustil pokusu o podvod prodejem cigaret za jinou cenu: totéž se povedlo včera, tj. 10.5. 2016 také litovelskému Tescu, (viz titulní foto), i zde prodejce chybu nakonec uznal.

Jaké množství cigaret ale bylo se závadnou cenou prodáno, se lze pouze dohadovat. Poslední novela zákona o spotřební dani zavedla celou řadu nových podmínek a povinností pro prodej cigaret. Na základě těchto nových pravidel, se už obchodníkům nevyplácí si dělat velké zásoby cigaret, jejichž cena vlivem zvyšující se spotřební dani stále narůstá. Jednou z novinek je ustanovení, podle kterého se mohou cigarety s tabákovou nálepkou s předchozí (nižší) cenou prodávat pouze omezenou dobu (maximálně 3 měsíce). Dojde-li ke zvýšení sazby daně, což se projeví ve zvýšení ceny cigaret, mění se i tabáková nálepka, na které je uvedeno písmeno označující sazbu daně. 
Od 1. března se již nesmí v prodeji vyskytovat cigarety s tabákovou nálepkou s daňovou sazbou označenou písmenem „O“. V současné době jsou v prodeji cigarety s tabákovou nálepkou označenou písmenem „P“. Cigarety se starou cenou (a starým kolkem s písmenem „O“) jsou od 1.3. považovány za neznačené a pokud celníci takové cigarety při kontrole na prodejně objeví, zajistí je.

-vb-

Další články