Zde může být vaše reklama.

Petrůj, očištěný ve Vidkunu, je opět šéfem hospodářské kriminálky

Petrůj, očištěný ve Vidkunu, je opět šéfem hospodářské kriminálky

foto: Lukáš Blokša

01. 03. 2022 - 06:16

V olomoucké korupční kauze Vidkun figuroval mimo jiné také policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěný obžaloby. Podle informací, se kterými přišlo ČTK, se vrátil zpět do práce, na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie.

A to krátce poté, co jej krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce, který se původně odvolal, se rozhodl vzít svůj krok zpět. Kromě Petrůje byli v kauze stínaní také policejní náměstek Karel Kadlec, podnikatel Ivan Kyselý a bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil. Kromě Petrůje tři další obžalované shledal soud vinnými, jejich případ bude projednávat vrchní soud.

"Bezprostředně po obdržení rozsudku krajského soudu, kterým byl pan plukovník Petrůj zproštěn obžaloby, s ním proběhlo několik osobních jednání. V jejich rámci se řešily procesní a organizační záležitosti a poté služební funkcionář s personální pravomocí vydal rozhodnutí, na jehož základě se plukovník Petrůj vrátil do své původní funkce, a to na pozici vedoucího odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje," uvedla pro ČTK policejní mluvčí Jitka Dolejšová, její reakci otiskl také Olomoucký deník. "Žádné personální obměny v této souvislosti nenastaly," dodala.

Petrůj původně čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Obžaloba jej vinila mimo jiné z toho, že se svým tehdejším nadřízeným, policejním náměstkem Kadlecem, rovněž obžalovaným ve stejné kauze, měl spolupracovat na vynášení informací a ovlivňování trestních řízení. V případě Petrůje ale soud konstatoval, že postupoval dle zákona, jelikož jednal jako podřízený směrem ke svému nadřízenému.

Rozbořil, Kyselý a Kadlec dostali v rámci kauzy podmíněné tresty, proti kterým se odvolali, případem se bude zabývat vrchní soud. Všichni tři dostali peněžité tresty, Kadlec dostal také zákaz činnosti v délce čtyř let.

Během celého procesu všichni svou vinu popárali. Například Kadlec tvrdil, že prováděl pouze operativní činnost, při které naopak on od podnikatele Kyselého získával důležité informace. Jeho tvrzení ale soud neuvěřil.

 

Další články