Zde může být vaše reklama.

Platnost řidičáků se díky nouzovému stavu automaticky prodlužuje

Platnost řidičáků se díky nouzovému stavu automaticky prodlužuje

foto: Olomouc.eu

12. 01. 2021 - 06:00

Máte propadlý řidičský průkaz? Během nouzového stavu můžeme i přesto dál řídit. Policisté na takový doklad budou v případě kontroly pohlížet jako na platný, řidičům tak nehrozí žádné pokuty. Toleranci neplatných řidičských průkazů řidičům zajišťuje načízení Evropského parlalementu a rady. Své souhlasné stanovisko s ním vyjádřilo také Ministerstvo dopravy.

Platné jsou však pouze doklady, které prošly po 1. únoru 2020 a před 31. srpnem téhož roku.

„Pakliže platnost dokladů (řidičský průkaz; průkaz profesní způsobilosti řidiče) skončila v době mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020, prodlužuje se jeho platnost automaticky o 7 měsíců od data konce platnosti. Po tuto dobu lze takový doklad použít při cestách v rámci Evropské unie. Pro doklady, kterým skončila nebo skončí platnost v době mezi 1. září 2020 a 31. březnem 2021, platí prodloužení platnosti o 6 měsíců, ale lze je využít pouze na národní úrovni, tedy jen na území České republiky,“ vysvětluje Regina Valinčič z odboru agendy řidičů a motorových vozidel olomouckého magistrátu.

Jak to může vypadat v praxi?

Pokud vám platnost řidičského průkazu vypršela například 30. června 2020, můžete ho i nadále používat jako platný až do 30. 1. 2021. A to i na zahraničních cestách v rámci Evropské unie. K datu 30. ledna můžete přičíst ještě dalších šest měsíců, čímž se dostanete na 30. července 2021, tento půlrok už však řidičský průkaz platí jen na území České republiky.

I přes tyto kroky radí úředníci řidičům, aby své průkazy průběžně vyměňovali a nečekali s tím až na poslední chvíli, kdy jim případně vyprší i prodloužená platnost.

Jak je to na magistrátu v Olomouci?

Fungování odboru agendy řidičů a motorových vozidel Magistrátu města Olomouce v návaznosti na nouzový stav a vládou přijatá opatření:

Pondělí, úterý, středa a čtvrtek – termín lze předem rezervovat
Pondělí a středa 9-11 | 13-16 hodin – i bez předchozí rezervace
Úterý a čtvrtek – pouze po předchozí rezervaci

pátek jsou objekty magistrátu pro veřejnost uzavřeny.

Úředníci zároveň žádají všechny klienty, aby se pokud možno objednali dopředu pomocí rezervačního systému a přímo na místě pak dodržovali hygienické podmínky. A to hlavně rozestupy.

Informace o výměně řidičských průkazů

  • K vyřízení nového dokladu využívejte prosím rezervační systém úřadu.
  • Konec platnosti dokladu je uveden v kolonce 4b.
  • O řidičský průkaz lze zažádat až 3 měsíce před koncem jeho platnosti.
  • O řidičský průkaz lze zažádat na kterémkoli ORP, jejich mapu naleznete na webu Ministerstva dopravy.
  • Při výměně je nutné předložit platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci stáhnou aktuální fotografii z příslušných registrů vedených ministerstvem vnitra, popřípadě vás sami vyfotí.
  • Standardní výměna není zpoplatněna; zákonná lhůta je do 20 dnů, zpravidla do 14 dnů je doklad vyroben. Pokud řidič požádá o vydání dokladu do 5 pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun.

Další články