Zde může být vaše reklama.

Plecharéna dostane novou střechu za 32 milionů korun

Plecharéna dostane novou střechu za 32 milionů korun

foto: Lukáš Blokša

05. 05. 2021 - 12:22

Plecharéna, která je domovem olomouckých hokejových kohoutů, dostane novou střechu. V těchto dnech si přebrala místo stavební firma, rekonstrukce, která by neměla ohrozit začátek příští hokejové sezóny, vyjde na 32 milionů korun.

Stavební firma, která si v tomto týdnu převzala staveniště, má hotové dílo předat do prvního srpna. Kompletní oprava znamená, že se odstraní původní dřevěná konstrukce střechy, tu nahradí ocel. Nová střecha bude z ocelových vaznich, trapézových plechů, cetris desky a izolace. Krytina bude z měkčené PVC fólie v tloušťce jednoho a půl milimetru.

Stávající komfort návštěvníků rekonstrukce nevylepší, přesto už by nemělo docházet k protékání vody střechou a například tvorbě polokoulí z ledu na hrací ploše stadionu. Nezmění se ani vzhled a rozměr budovy stadionu.

"Varianta nepočítá se zvedáním stávající konstrukce, dojde ale ke zpevnění vnějšího krytu a zvyšuje i její nosnost," uvedl dnes v útrobách stadionu primátor města Miroslav Žbánek. Podle primátora by mohla rekonstrukce otevřít také cestu k případné velké rekonstrukci celého areálu do podoby multifunční haly podle původního projektu, který vytvořil architekt Robert Štefka.

"Sledujeme ale i negativní trend v daňových příjmech města i dopady koronavirové pandemie na ekonomiku městských rozpočtů. V tomto kontextu vnímáme i projekty, se kterými přicházejí soukromí investoři," doplnil Žbánek.

Podle investičního náměstka Martina Majora bylo prioritou rekonstrukce zajistit podmínky pro pokračování extraligového hokeje v hanácké metropoli. "Rozhodli jsme se pro takové řešení, které co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou. A to včetně extraligových hokejistů," uvedl Major.

Rekonstrukce stadionu bude stát 32,6 milionu korun. Předpokládaná částka se přitom v záměrem města pohybovala na skoro dvojnásobku. Stávající střechu dostal stadion v roce 1967.

Plecharéna v současné době slouží kromě extraligových hokejistů také mládeži, amatérům a sledge hokejistům, pořádá se zde ale třeba také krasobruslení a bruslení veřejnosti.

 

Další články