Zde může být vaše reklama.

Plecharéna už se chlubí novou střechou

Plecharéna už se chlubí novou střechou

foto: Lukáš Blokša

08. 08. 2021 - 09:00

Olomoucká Plecharéna, domov hokejistů HC Olomouc, má novou střechu. V úterý 3. srpna se na střeše odehrála poslední prohlídka před kolaudací. Vzhledem k tomu, že dopadla dobře, nic nebránilo tomu, aby si město a klub převzali hotovou stavbu.

Olomoucký zimní stadion, přezdívaný fanoušky příznačně „plecharéna“, potřeboval už delší dobu opravdu střechu. K ní se přistoupilo letos na jaře. Rekonstrukce střechy o ploše 6800 metrů čtverečních (7300 m2 celkové plochy povrchu včetně koryta pro odvod dešťové vody) začala krátce po skončení minulého extraligového ročníku na začátku května. 

Nová střecha nahradila původní konstrukci a je vybudovaná z jiných materiálů, takže slibuje i vylepšené podmínky uvnitř haly. A to nejen proto, že původní dřevěná konstrukce a plechová krytina byly ve špatném stavu. Problém představovala i kondenzace vody a kapání dolů na led a tribuny. Tomu je po výměně střecy konec.

„Nová střecha s ocelovou konstrukcí, trapézovými plechy, cetris deskami, izolační vrstvou a fólií je mnohem pevnější a má dlouhou životnost. Navíc tato konstrukce dovoluje i případnou další přestavbu stadionu na moderní víceúčelovou halu,“ vysvětlil na střeše svatostánku Kohoutů primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Co ani nová střecha naopak nezajistí, je zvýšení teploty v hale. 

Se stavbou se začalo v květnu, prakticky ihned po konci extraligové sezóny, skončit měla k 1. srpnu a to se povedlo.

„Jsem rád, že stavební firma všechno stihla tak, jak bylo dohodnuto, i když to v určitých okamžicích zejména v červenci nebylo úplně snadné,“ zdůrazňuje investiční náměstek primátora Martin Major. Stavbařům práce komplikovaly velká vedra, v některých chvílích bylo na střeše i 55 stupňů Celsia. Problémem byly ale i bouřky a přívalové deště. Jeden z nich přišel i ve chvíli, kdy byla malá část střechy nedokonale zakrytá. Útroby stadionu tak vyplavila voda. Situaci se ale podařilo rychle vyřešit a úhrada škody je v jednání mezi stavební firmou a její pojišťovnou.

Od konce července už trénují na ledě hokejisté

Už od minulého týdne pod novou střechou trénují hokejisté. Ti předtím absolvovali suché tréninky. 

Díky tomu, že se ve veřejné soutěži podařilo výrazně srazit cenu, nakonec zaplatilo město za novou střechu jen zhruba 33 milionů korun. Z ušetřené částky pak může město přispět například i na novou vzduchotechniku. Jak dodal šéf stavební firmy Vestav Group, cenu stavby při veřejné soutěži stanovili dobře, i proto, že s rekonstrukcemi takových střech mají zkušenosti. Zimní stadion v Olomouci je totiž už třetí takovou stavbou této firmy.

„Během realizace se ale začala cena stavebních materiálů výrazně zvyšovat, u některých materiálů se zdvojnásobila, takže kdybychom začali později, stavba by se určitě prodražila. My jsme to ale zvládli v té ceně, jakou jsme slíbili,“ konstatoval majitel stavební firmy Jan Večeře.

Další články