Zde může být vaše reklama.

MOVEMBER V MHD Po Olomouci budou jezdit tramvaje a autobusy s kníry

Po Olomouci budou jezdit tramvaje a autobusy s kníry

foto: DPMO

01. 11. 2023 - 10:07

Vozidla městské hromadné dopravy v Olomouci se zapojí do kampaně Movember, která upozorňuje na závažnou mužskou nemoc – rakovinu prostaty. Dopravní podnik města Olomouce na podporu projektu tradičně nalepí na čela 10 autobusů a 10 tramvají knírky. Celosvětová měsíční výzva upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat,“ uvedla mluvčí olomouckých dopravců Anna Sýkorová.

Na autobus, trolejbus nebo tramvaj s nalepeným knírem můžou lidé narazit také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Karlových Varech, Liberci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Praze a v Ústí nad Labem. Dopravní podniky v Děčíně, Chomutově, Jirkově
a v Plzni podpoří osvětovou kampaň prostřednictvím letáků uvnitř vozidel nebo sociálních sítí. Dopravní podniky v rámci Movemberu také pořádají soutěže mezi svými zaměstnanci i pro fanoušky na sociálních sítích.

Rakovina prostaty je v České republice nejčastějším mužským nádorovým onemocněním, které se objevuje zhruba u každého devátého muže (11 %). Incidence nemoci je navíc v ČR o 18,6 % vyšší, než je průměr zemí EU. V žebříčku nejvyššího výskytu nádorů varlat pak Česká republika zaujímá celosvětově 7. místo a neúprosnou diagnózu si každoročně vyslechne zhruba 500 převážně mladých mužů.

„Oba druhy nádorů jsou při včasném záchytu velmi dobře léčitelné. Ovšem podstatný je právě onen včasný záchyt související s prevencí. Dlouhodobě se očekává, že počet případů karcinomu prostaty se do roku 2030 ještě zdvojnásobí,” řekl Roman Zachoval, přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze, předseda a zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině. Jedním z hlavních témat letošní kampaně bude mimo osvěty i blížící se spuštění plošného screeningu, po kterém organizátoři Movemberu dlouhodobě volali.

 

 

 

Další články