Zde může být vaše reklama.

Rychlá reakce Podle bývalého děkana přírodovědy fakulta Farmak nepoškozuje

Podle bývalého děkana přírodovědy fakulta Farmak nepoškozuje

foto: Redakce

27. 09. 2019 - 06:00

Páteční vyjádření předsedy představenstva Farmaku Jiřího Žáka nezůstalo bez reakce na Přírodovědecké fakultě. „Není zřejmé, jakým způsobem by mělo dění na Přírodovědecké fakultě  UP poškozovat společnost Farmak,“ uvedl pro Hanácký Večerník děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

„S touto společností standardně spolupracujeme v rámci smluvního výzkumu, neevidujeme žádné spory, ani se vedení společnosti Farmak neobrátilo na vedení fakulty s žádostí o řešení nějakých problémů. V případě profesora Zbořila pravděpodobně ing. Žák naráží na kauzu, ve které Etická komise UP po důkladném šetření dospěla k závěru, že profesor Zbořil inicioval zfalšování dat ve své odborné publikaci. Tento případ byl řešen standardními mechanismy, které univerzita k šetření obdobných záležitostí uplatňuje. Důrazně se ohrazujeme proti nařčení, že někdo na Přírodovědecké fakultě UP likviduje profesora Zbořila,“ uvedl děkan Kubala.

Společnost Farmak se v současné době soudí se společností SciChem, kterou spoluvlastní bývalý děkan fakulty Juraj Ševčík. Především tento soudní spor byl na páteční tiskové konferenci ve Farmaku důvodem k ostrým vyjádřením Jiřího Žáka. Podle Juraje Ševčíka v roce 1999 společnost SciChem poskytla akciové společnosti Farmak know-how, které jí umožnilo efektivně vyrábět produkt Zolpidem.

„Společnost Farmak substanci Zolpidem ve výročních zprávách zařazuje mezi své nejvýznamnejší produkty. Celkový obrat z prodeje této substance může novinářům poskytnout společnost Farmak. Smlouvu se společností SciChem za společnost Farmak podepsal Jiří Žák. V současné době je obchodní spor mezi oběma firmami řešený soudní cestou. V roce 2017 jsme byli nuceni kvůli neplnění uzavřené smlouvy podat žalobu na společnost Farmak. Omlouvám se, ale vzhledem k probíhajícímu soudnímu sporu Vám nemůžu poskytnout více konkrétních informací,“ uvedl pro Hanácký Večerník Juraj Ševčík.

Další články