Zde může být vaše reklama.

Podoba parku na Dlouhé pod Dómem má dvě varianty

Podoba parku na Dlouhé pod Dómem má dvě varianty

foto: Olomouc.eu

04. 06. 2021 - 08:27

O tom, že se chystá projekt na podobu parku v Dlouhé ulici pod Dómem, jsme psali na konci dubna letošního roku. V loňském roce se k parku konala také veřejná debata, teď město Olomouc přišlo s dvěma možnými návrhy, jak by budoucí park mohl vypadat.

Plánování nového Parku na Dlouhé se tak dostává do další fáze. Zahradní architekt Radek Pavláčka po loňském veřejném projednávání s obyvateli Lazců navrhl dvě možné varianty podoby budoucího parku. Město je teď zveřejnilo na svém webu.

K oběma variantám se budou moct obyvatele Olomouce vyjádřit na online projednávání v úterý 15. června od 17 hodin.

Odkaz bude dostupný na speciálním webu.

Park na poli vznikne i díky tomu, že s ním územní plány počítají už od roku 1930. Obě nové studie, které vytvořil zahradní architekt Radek Pavláčka, se zabývají hlavně zapojením Mlýnského potoka do celkového prostoru.

"Právě díky využití Mlýnského potoka bude Park na Dlouhé zcela jedinečný v kontextu celého města. V Olomouci se totiž jinde nenachází parkově upravená plocha, která by umožňovala přímý kontakt s vodou,“ uvedl pro web města primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Samotná realizace proběhne ve dvou etapách. Jako první se vyřeší zatravněná plocha mezi ulicí Dlouhá a Mlýnským potokem spolu s jeho pravým břehem, ve druhé etapě se bude řešit spolupráce s Univerzitou Palackého a úprava zbytku prostor. Rada města by na vybudování parku chtěla využít dotaci. Na projekt „Park na Dlouhé“ se předpokládá podání žádosti o dotaci z Operačního programu životní prostředí 2021-2027.

Jaké jsou dvě možné varianty Parku na Dlouhé?

 

První počítá s vytvořením nového ramene vodního toku, které by vnikalo hlouběji do parku a mohlo zde vytvořit větší mělkou vodní plochu, přístupnou z velmi pozvolna se svažující štěrkové pláže. Mělkou vodu mezi novým a původním břehem, ze kterého vznikne oddělený ostrov, tak budou moci návštěvníci parku využívat třeba jako brouzdaliště s malými ostrůvky.

Druhá varianta pracuje s možností nezavádět vodu z Mlýnského potoka hlouběji do parku, ale umožnit k ní pohodlný přístup, tak aby byla dodržena základní myšlenka kontaktu s vodou. Z břehu tak vznikne prostor pro setkávání a relaxaci u vody.

Další články