Zde může být vaše reklama.

NIČIVÝ POŽÁR DOMU Pohotoví policisté pomohli muži a ženě dostat se z hořícího domu

Pohotoví policisté pomohli muži a ženě dostat se z hořícího domu

foto: HZS Olomouckého kraje

02. 04. 2023 - 19:50

Desítky hasičů a policistů i zdravotnická záchranka měly co dělat s likvidací velkého požáru ve Chválkovicích. Policisté, kteří na místo dorazili už za tři minuty po ohlášení, dokázali včas z objektu vyvést muže a ženu, kteří se nadýchali zlodin z ohně. Museli najít únikovou cestu. 

V sobotu 1. dubna krátce po druhé hodině ranní přišlo oznámení o požáru v ulici Na Rybníčku v Olomouci Chválkovicích. 

Během pouhých tří minut od oznámení se k domu, který byl již zasažen rozsáhlým požárem, dostavila jako hlídka policistů pohotovostního a eskortního oddělení. Po bleskurychlém zmapování situace a po zjištění, že se uvnitř hořícího domu ještě asi nachází lidé, neváhali a vydali se k zadní části objektu. Navázali kontakt s ohroženými osobami uvnitř budovy a poté hasicími přístroji ze služebních vozidel eliminovali plameny v místě možného úniku. Tím ženě a muži dopomohli opustit zasažený objekt. Další zasahující policisté zajistili evakuaci sedmi obyvatel z přilehlých domů.

Krátce nato se k požáru dostavili hasičské jednotky a stejně tak i zdravotníci, kteří si do péče převzali jak ženu, tak i muže, u kterých bylo podezření, že se nadýchali zplodin. Policisté tak výraznou měrou přispěli k úspěšné evakuaci ohrožených osob. 

V souvislosti s prověřováním okolností vzniku požáru zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, za který trestní zákoník ukládá mimo jiné trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let. Způsobená škoda se může vyšplhat až na několik milionů korun.

Při dojezdu prvních hasičských jednotek na místo už byla zasažena celá střecha domu. Zasahovalo celkem 6 jednotek, zhruba 50 profesionálních i dobrovolných hasičů, včetně výškové techniky a protiplynového automobilu z důvodu velké spotřeby dýchací techniky. Při zásahu také hasičům hrozilo nebezpečí zhroucení konstrukcí stavby.

Další články