Zde může být vaše reklama.

Pokud SEFO vyroste, bude to v proluce na Denisově

Pokud SEFO vyroste, bude to v proluce na Denisově
Vizualizace proluky a současná podoba.

foto: SEFO

08. 06. 2020 - 17:00

V prostorách Hanáckých kasáren SEFO nevznikne. Olomoucké Muzeum umění od tohoto záměru ustoupilo, pokud by tedy Středoevropské fórum Olomouc vzniklo, bude to v proluce vedle stávající budovy muzea v Denisově ulici. Muzeum umění zde vykupuje další pozemek, podoba samotného projektu však bude známá až za několik měsíců. Na stavbu výjimečné expozice v loňském roce vláda vyčlenila 593 milionů korun.

Rozhodnutí o podobě a místě pro vybudování expozice středoevropského výtvarného umění (SEFO) v Olomouci přitom mělo původně padnout do konce října. Proč se tak dosud nestalo?

"Původně jsme věřili, že je to otázka týdnů, ale sešlo se dohromady několik věcí, které rozhodnutí oddálilo. Jednak jsme museli uzavřít starší smluvní záležitosti, a to nešlo zdaleka tak rychle, jak jsme si představovali. Navíc začaly mít reálné obrysy jednání o koupi další parcely přiléhající ke stávajícímu pozemku, čímž by se změnila prostorová dispozice proluky. A do toho spadl koronavir a s ním nemožnost osobního jednání, které je v těchto záležitostech nezbytné," prozradil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Vzhledem k tomu, že se v proluce vedle stávající budovy muzea chystá odkup dalšího pozemku, padá varianta v místě Hanáckých kasáren.

"Hanácká kasárna jsou příliš rozlehlá a náklady na jejich přestavbu pro naše účely by přesáhly miliardu korun. Ta částka by byla více než dvojnásobek toho, co nám vláda přislíbila na stavbu SEFO," doplnil Kasal. Ten také potvrdil, že rozhodnutí v celé věci by mělo padnout v řádu měsíců.

 

 

Další články