Zde může být vaše reklama.

ŘIDIČI, POZOR! Policie chystá o prázdninách více kontrol

Policie chystá o prázdninách více kontrol

foto: archiv

02. 07. 2023 - 11:08

V prázdninových měsících narazí řidiči na více policejních hlídek. Letní měsíce totiž patří podle statistik k nejrizikovějším obdobím v roce – po komunikacích se pohybuje daleko víc chodců, cyklistů i motorkářů, kteří patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Řidiči by také neměli mimo jiné podceňovat vysoké teploty, zvýšený provoz, výkyvy počasí a únavu a vždy mít po ruce dostatek tekutin.

„Hlídkovat budeme nejen na hlavních tazích, ale i v rizikových úsecích a turisticky významných oblastech,“ řekl komisař Ladislav Jílek z ředitelství policie Olomouckého kraje. Policisty tak častěji uvidíte v okolí koupališť, v horských střediscích nebo v blízkosti hradů a zámků.

Dopravákům pomohou i policisté z obvodních oddělení a cizinecké policie. „Silniční kontroly budou zaměřeny zejména na dodržování rychlosti jízdy, používání bezpečnostních pásů při přepravě dětí, technický stav vozidel, používání mobilních telefonů během jízdy, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel,“ podotkl Jílek.

Tyto preventivní akce v období letních prázdnin mají smysl, o čemž svědčí fakt, že v roce 2022 nedošlo v regionu od začátku července do konce srpna k žádné smrtelné dopravní nehodě. V roce 2021 bylo v těchto dvou měsících usmrceno při dopravních nehodách celkem 13 osob. V letošním roce evidujeme prozatím šest usmrcených osob při dopravní nehodě.

Policisté Olomouckého kraje šetřili v loňském roce celkem 5820 dopravních nehod. V porovnání s rokem 2021 to bylo o 493 nehod více, což je 9 % nárůst. Při těchto nehodách bylo usmrceno 12 osob (7 řidičů motorových vozidel, 2 chodci a 3 cyklisté), což je o 29 usmrcených méně než v roce 2021. Nejméně dopravních nehod je v neděli. Naopak nejrizikovějšími dny jsou pátek a pondělí. 

Další články