Zde může být vaše reklama.

Policejní manévry Policie dnes uzavřela Palachovo náměstí kvůli podivnému nálezu

Policie dnes uzavřela Palachovo náměstí kvůli podivnému nálezu

foto: Lukáš Blokša

17. 02. 2020 - 16:35

Dopravu v centru Olomouce během dnešního odpoledne komplikovaly policejní pásky kolem Laffayetovy ulice u univerzitní budovy na adrese Třída Svobody 26. Zhruba kolem půl druhé totiž dělníci z rekonstruované budovy přivolali policisty k nálezu podezřelé lahve s kapalinou. O situaci jsme vás informovali přímo z místa.

Pracovník z okolních budov tvrdil, že jim policisté nahlásili možný nález třaskaviny. Že našli kapalinu, následně potvdil i mluvčí policie Libor Hejtman, o třaskavinu se však naštěstí nejednalo.

"Dnes o půl druhé odpoledne jsme přijali oznámení o nálezu podezřelé lahve s kapalinou v suterénu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci na ulici Třída Svobody. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že dělníci při rekonstrukci fakulty nalezli dvě 1,5 l skleněné lahve s nažloutlou kapalinou a nápisem roztok kyseliny pikrové. Bylo viditelné, že nápis i lahve jsou staršího data, stáří kolem 100 let. Policisté a hasiči z budovy fakulty evakuovali 36 osob a to řemeslníků, kteří se podíleli na rekonstrukci objektu. Policisté následně uzavřeli část ulic Lafayettova od ulice Tř. Svobody, Nerudova, Javoříčská a parkoviště na Palachově náměstí," prozradil mluvčí policie Libor Hejtman.

"Příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje si vyžádali příjezd kolegů z pyrotechnické služby. Pyrotechnici po příjezdu potvrdili, že šlo o koncentrát kyseliny ředěný vodou. Jednalo se tedy o netřaskavou, nevýbušnou kapalinu. Nehrozil žádný výbuch, ani nebezpečí vůči životnímu prostředí. Provoz v okolí budovy byl plně obnoven o čtvrt na čtyři odpoledne. V tuto chvíli by měla na místo dorazit odpovědná osoba Univerzity Palackého v Olomouci, která lahve převezme," doplnil.

Nález potvrdila také mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková.

"Při bouracích pracech, mimo prostory pohybu osob, v rámci rekonstrukce budovy na tř. Svobody 26 nalezli dělníci neznámou kapalinu, objev nahlásili složkám IZS, tyto látku prověřily a zjistily, že nehrozí bezprostřední ohrožení. Ve spolupráci PČR s UP si látku převzal člověk zodpovědný za nakládání s chemikáliemi," uvedla.

Další články