Zde může být vaše reklama.

Policisté odložili hackerský útok na magistrát, šel ze zahraničí

Policisté odložili hackerský útok na magistrát, šel ze zahraničí

foto: Archiv HV

18. 02. 2022 - 06:00

Olomoučtí kriminalisté v těchto dnech odložili případ kolem hackerského útoku na olomoucký magistrát, ke kterému došlo v dubnu 2021. A to proto, že se nepodařilo identifikovat pachatele a jak uvedl mluvčí policie Libor Hejtman, zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě.

 

"Jak jsme Vás dříve informovali, neznámý pachatel v dubnu 2021 nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zde zašifroval data. Pracovníkům Statutárního města Olomouc tím zamezil přístup k uloženým datům a počítačovým systémům," připomněl okolnosti útoku mluvčí policie Libor Hejtman.

Neznámý pachatel v zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systémů požaduje zaslat 100 000 dolarů ve virtuální měně. Magistrát ale s pachatelem nespolupracoval a požadované peníze neodeslal. 

"Pachatel po uplynutí lhůty k zaplacení, tedy zhruba po dvou týdnech, znovu zaútočil na server magistrátu útokem charakteru DDoS, ale bezvýsledně. Na případu s krajskými kriminalisty spolupracovali pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, konzultanti z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, IT specialisté Magistrátu města Olomouce i mezinárodní organizace Europol. Mimo pátrání po pachateli společně řešili i prevenci vůči dalším možným kybernetickým útokům," uvedl k vývoji v případu mluvčí Hejtman.

Kriminalistům se podařilo zmapovat činnost pachatele. Shromážděné indicie je zavedly do zahraničí.

"Nicméně zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo. Útočník nenapadl škodlivým kódem ransomware Avaddon pouze síť olomouckého magistrátu, ale tímto virem byly napadeny i další právnické korporace a orgány státní správy po celém světě," uzavřel Hejtman.

I přesto, že policisté případ odložili, budou nadále po pachazeli pátrat. Pokud se ho podaří dopadnout, hrozí mu až pět let vězení, případně peněžitý trest.

Další články