Zde může být vaše reklama.

Poplatek za odpad se v Olomouci poprvé po sedmi letech zvýší

Poplatek za odpad se v Olomouci poprvé po sedmi letech zvýší

foto: Olomouc

15. 12. 2019 - 09:00

O celkem 156 korun, z původních 660 na 816 korun se v Olomouci zvýší výše poplatku za svoz komunálního odpadu. Jedná se o první navýšení od roku 2013, tedy po sedmi letech. Návrh městské vyhlášky schválilo na svém pravidelném jednání zastupitelstvo.

 

Podle radních poplatek za komunální odpad zohledňuje náklady města spojené se sběrem a svozem netříděného komunálního odpadu, které dosavadní výše poplatku nereflektovala.

„Skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o dvě stě korun vyšší, než byl dosavadní poplatek. Rozdíl dotuje město,“ objasnil náměstek primátora Otakar Bačák.

V přepočtu na osobu vychází nová sazba poplatku za produkci odpadu na 2,23 koruny za den. Ročně si tak Olomoučané připlatí o 156 korun více než dosud. Nová sazba je nastavena poměrně, aby byla dělitelná dvanácti.

„Dává to možnost, aby občané, kteří se například během roku přistěhují do města, mohli zaplatit jen v poměrné výši, to znamená podle počtu měsíců, kdy jsou ve městě trvale přihlášeni,“ popsal náměstek Bačák.

Celkové náklady na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu v roce 2018 dosáhly částky 60 milionů korun.

Další články