Zde může být vaše reklama.

KONEC POŠTY NA NÁMĚSTÍ Pošta zruší tři stovky poboček, sedm z nich je v Olomouci

Pošta zruší tři stovky poboček, sedm z nich je v Olomouci

foto: Google Maps

31. 03. 2023 - 12:20

AKTUALIZOVÁNO Sedm poboček České pošty v Olomouci skončí. Jde o část ze tří stovek poboček v celé republice, které od letošního července zaniknou. Jednou ze zrušených pošt bude i ta na Horním náměstí. Zruší se také jedna pobočka ve Šternberku, dvě v Litovli, dvě v Přerově a čtyři v Prostějově.

Rušení poboček plyne ze změněného požadavku Českého telekomunikačního úřadu na pokrytí území obcí pobočkami pošty. Stávající legislativa ČTU počítala s 3 200 poštami po celé České republice, podle nových parametrů je možné zajistit pokrytí poštovních služeb 2 900 pobočkami. Parametry se dotknou měst, kde bylo více poboček, protože se prodlouží požadavek na docházkovou vzdálenost k nejbližší poště.  

„Dlouhodobý trend v poptávce po tradičních poštovních službách je klesající. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí,“ uvedl tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří.“ V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných a ty z ekonomických důvodů zruší bez náhrady. Tyto informace zveřejnila pošta s vědomím, že dosud nebyly vypořádány veškeré připomínky v rámci mezirezortního připomínkového řízení k materiálu ČTÚ, který nové nastavení parametrů rozložení pobočkové sítě řeší.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb.

konkrétní rušené pošty byly vybrány podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou např. bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Starostům obcí a primátorům měst, ve kterých dojde ke zrušení některé z poboček, zástupci České pošty osobně vysvětlí nastalou situaci, odůvodní výběr rušených poboček a budou s nimi diskutovat o budoucím zajištění poštovních služeb v jejich městě.

Olomouc teď v červenci přijde o pobočky v místních částech a také o známou pobočku na Horním náměstí. Byt ji Olomoučané berou pocitově jako hlavní, ve skutečnosti je hlavní poštou v Olomouci ta v Ladově ulici v Hejčíně. Olomouc už zažila svého času boj o rušení poboček, například v letech 2013 a 2014 se o zachování alespoň zmenšené pobočky na náměstí Republiky úspěšně zasazovali tehdejší primátoři Martin Novotný a po něm Martin Major společně s rektorem Univerzity Palackého Jaroslavem Millerem.

EDIT: 

S postupem při transformaci České pošty nesouhlasí vedení města Olomouce. Se zástupci vedení České pošty se chce proto sejít a nechat se lépe informovat o způsobu i výběru poboček, které státní podnik označil ke zrušení. Českou poštu zároveň kritizuje za špatnou informovanost a nešťastnou komunikaci se samosprávami měst. „Je skandální, že o tak zásadní informaci, jako je rušení poboček se dozvídám dříve z médií než z oficiálního dopisu České pošty, který přijde datovou schránkou na radnici,“ reagoval primátor Miroslav Žbánek na zprávu o rušení poboček v Olomouci.

V následujících dnech proto primátor Žbánek vyzve zástupce vedení České pošty ke společnému jednání. „Nebráním se racionalizaci v případě, že bude zachovaná rozumná dostupnost, zajištěny kvalitní služby a v exponovaných časech budou na pobočkách otevřené odpovídající počty přepážek,“ naznačil průběh budoucích jednání primátor Olomouce.

Seznam olomouckých poboček, které mají být bez náhrady zrušeny 

Olomouc Raisova 13/8, Nemilany, 78301, Olomouc

Olomouc Pavlovická 2/38, Pavlovičky, 77900, Olomouc

Olomouc Kyselovská 209/74, Slavonín, 78301, Olomouc

Olomouc Náves Svobody 38/41, Holice, 77900, Olomouc

Olomouc Litovelská 111/1, Nová Ulice, 77900, Olomouc

Olomouc Hněvotínská 1362/1, Nová Ulice, 77900, Olomouc

Olomouc Horní náměstí 407/27, 77900, Olomouc

 

Další články