Zde může být vaše reklama.

Pozor! I v Olomouci dochází k domácímu násilí

Pozor! I v Olomouci dochází k domácímu násilí

29. 05. 2019 - 18:00

Čtyřmi případy domácího násilí se v posledních čtrnácti dnech zabývali olomoučtí policisté. Jednalo se o případy čtyř mužů různého věku, kteří fyzicky napadali své manželky.

"V prvním případě šlo o osmatřicetiletého muže, který 11. května v nočních hodinách napadl slovně a také fyzicky svou třicetiletou manželku. Policisté navíc zjistili, že nešlo o první napadení. Už v minulosti jí měl opakovaně fyzicky napadnout, vulgárně jí nadávat, ponižovat ji, chovat se k ní majetnicky a to vše i před jejich nezletilými dětmi. V minulosti však jen jeden z incidentů oznámila na policii. Nikdy však nevyhledala lékařské ošetření," uvedla mluvčí Irena Urbánková.

Na základě posouzení a důkladného prověření všech podkladů a skutečností policisté využili svého zákonného oprávnění a muže na dobu 10 dnů vykázali ze společného bydlení i z jeho bezprostředního okolí do vzdálenosti 100 metrů od rodinného domu.

"Druhým vykázaným je jednatřicetiletý muž, který měl 21. května v nočních hodinách, vulgárními výrazy a také fyzicky, napadnout svoji sedmatřicetiletou družku. Poté mělo dojít i k roztržce s otcem poškozené ženy, který se ho snažil uklidnit. Přivolaní policisté u muže provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili mu přes 3 promile alkoholu v dechu. Následně byl umístěn na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Při prověřování celé události policisté zjistili, že se muž takového jednání nedopustil poprvé. Již v minulosti měl družku vulgárně urážet a fyzicky napadat. Při tom jí nebylo způsobeno zranění, které by vyžadovalo lékařské ošetření. I v tomto případě policisté využili svého zákonného oprávnění a muže na dobu 10 dnů vykázali ze společného obydlí, jakož i z jeho bezprostředního okolí do vzdálenosti 100 metrů od rodinného domu," uvedla Urbánková.

Třetí případ se týká čtyřiasedmdesátiletého muže, který měl 25. května v dopoledních hodinách vulgárně nadávat své o tři roky starší manželce a pětačtyřicetileté dceři, žijící s nimi ve společném obydlí, a vyhrožovat jim zastřelením. Při prověřování celé události policisté zjistili, že se muž vůči své ženě takového jednání nedopustil poprvé. Již v minulosti jí měl vulgárně nadávat, fyzicky ji napadnout a vyhrožovat jí zastřelením, přičemž se jeho jednání má stupňovat. Pouze v jednom případě žena učinila oznámení na policii. Vzhledem k tomu, že muž byl majitelem legálně držené zbraně, policisté ho ještě téhož dne vyzvali k jejímu vydání, což učinil. I tento muž byl na deset dní vykázaný ze společného bydlení a vzdálenosti sto metrů od něj.

Poslední vykázání proběhlo předevčírem. Týká se šestatřicetiletého muže, který měl 26. května fyzicky napadnout dvaatřicetiletou družku, vyhrožovat jí, že jí ublíží a vyhazovat ji z bytu. "Žena z obavy o život a zdraví z bytu odešla. Následně vše oznámila na policii. Provedeným šetřením policisté zjistili, že se muž takového jednání vůči své družce měl dopustit již v minulosti několikrát, měl jí ničit věci, a to i v přítomnosti jejich nezletilého dítěte. Žena však nikdy oznámení o obdobném jednání na policii neučinila. Policisté na základě důkladného prověření všech skutečností a podkladů využili svého zákonného oprávnění a muže na dobu 10 dnů vykázali ze společně obývaného bytu, jakož i z jeho bezprostředního okolí do vzdálenosti 200 metrů?" uzavřela Urbánková.

Podobných případů řešili policisté od začátku roku v Olomouci celkem 13. Všechna vykázání se týkala mužů.

Další články