Zde může být vaše reklama.

Železniční trať Přechod přes trať u Václavkovy ulice ještě není uzavřená věc

Přechod přes trať u Václavkovy ulice ještě není uzavřená věc
Trať v místě, kde by mohl vzniknout nový přechod a dnes již není stará lávka.

foto: Pavel Snášel

24. 11. 2019 - 15:00

O problematické trati jsme v rámci našich publicistických textů psali včera na webu a text se objevil také v našem posledním tištěném vydání. Kolem přechodu traťě mezi ulicemi Václavkova a Na Trati se opět začalo něco dít. I když podle dosavadních vyjádření Správy dopravní železniční cesty to vypadá, že tyto dvě ulice nemohou být propojeny nijak jinak než podchodem nebo mostem, chce primátor Miroslav Žbánek znovu otevřít jednání o možnosti vybudování úrovňového přechodu.

 

Změna situace nastala díky tomu, že v místě, kde by se měla trať nějakým způsobem dát legálně překonávat, byla zrušena železniční vlečka. Kusá kolem, která v minulosti sloužila Dopravnímu podniku města Olomouce k nakládání a vykládání tramvajových vozů z železničních vagónů, je už dnes nepotřebná. „V posledních letech pro převoz tramvajových vozů používáme služby přepravních společností, které využívají silniční komunikace, z toho důvodu je pro nás kusá kolej dnes zbytná,“ reagoval na podnět SŽDC ředitel Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

Odstraněním kusé koleje se teď zjednoduší situace v místě, kde by lidé chtěli vytvořit místo k legálnímu přecházení trati.

„Chci se znovu sejít s vedením majitele trati, tedy SŽDC, a vrátit na stůl jednání o možnosti vybudování úrovňového přechodu. I když by se tato varianta nerealizovala hned, mohli bychom tak pro začátek alespoň zabránit chystané stavbě zdi podél trati,“ vysvětlil primátor Žbánek.

Pokud jde o další podmínky majitele trati, například o rozhledové poměry na trati, lze je podle názoru primátora změnit snížením rychlosti projíždějících vlakových souprav. Město také chce u vedení správy železnice podpořit instalaci moderních informačních panelů na vlakových zastávkách, které je spojeno s položením technických kabelů. Tím by odpadla další překážka pro vybudování nezbytného světelného signalizačního zařízení, bez kterého už žádný nový přechod přes železniční trať nelze vybudovat.

„Jsem přesvědčen, že o variantě přechodu stále můžeme jednat,“ uzavřel.

Další články