Zde může být vaše reklama.

VELKÉ OSLAVY NEBUDOU Překvapení: radnice se rozhodla zrušit silvestrovský ohňostroj

Překvapení: radnice se rozhodla zrušit silvestrovský ohňostroj

foto: Pixabay.com

27. 12. 2023 - 19:15

Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj. Radnici k tomuto rozhodnutí přiměly události posledních dní. Nejen tragédie z 21. prosince, ale i napětí z povodňových stavů.

„Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ informoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Primátor připomněl i rozvodněnou řeku Moravu. „Zvýšená vodní hladina pro nás sice nakonec nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale i tak ovlivňuje průběh posledních dní a její důsledky budou ještě doznívat. Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho nakonec zrušit,“ oznámil primátor Žbánek.

„S ohledem a zájmy ochrany přírody není aktuálně vhodné ohňostroj uskutečnit. Kvůli vyššímu stavu vody v příbřežní zóně hlavního toku Moravy i Mlýnského potoka zvěř a ptáci mění svá stanoviště a mohli by po vyplašení ohňostrojem rychle opustit nocoviště a být dezorientovaní,“ potvrdil aktuální situaci vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

K pořádání půlnočních oslav se vedení města plánovalo vrátit po téměř deseti letech. Od roku 2015 se totiž namísto silvestrovské podívané pořádal ohňostroj až v podvečer 1. ledna. Radnice původně nevěděla, kde silvestrovský ohňostroj udělat, nakonec se díky vstřícnosti Galerie Šantovka našlo místo na parkovišti před tímto obchodním a společenským centrem. Teď se tedy odkládá, nejbližší bude zřejmě během oslav Svátků města. „Věřím, že naše rozhodnutí Olomoučané pochopí a navzdory všemu oslaví příchod nového roku radostně a s nadějí v lepší dny,“ doufá primátor Miroslav Žbánek.

Další články