Zde může být vaše reklama.

Pozor na obchody přes web Při prodeji tenisek za 150 korun přišla o více jak 90 tisíc

Při prodeji tenisek za 150 korun přišla o více jak 90 tisíc

foto: pcr.cz

23. 08. 2022 - 13:54

V pondělí 22. srpna se na olomoucké kriminalisty obrátila pětačtyřicetiletá žena z Olomouce s tím, že se stala obětí internetového podvodu. Prostřednictvím inzertního portálu prodávala dětské botasky za 150 korun. Nakonec z obchodu nic nebylo, naopak prodávající přišla o více než 90 tisíc korun.

Ten den po poledni na nabídku zareagoval zájemce, který jí navrhnul zrealizovat prodej prostřednictvím přepravní společnosti. Po odsouhlasení obdržela od kupujícího odkaz, na který klikla a vyplnila údaje ke své platební kartě. Podle svých slov mu také přeposlala ověřovací kód od své banky, který obdržela v SMS zprávě. Pachatel dokázal převést finanční prostředky ze dvou jejich spořicích účtů na běžný účet, ze kterého jí nakonec několika transakcemi odčerpal celkovou částku ve výši přes 90 000 korun.

„Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi,“ řekl policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Policie na podobné případy upozorňuje opakovaně a dlouhodobě nabádá k ostražitosti při obchodování přes internet. „Pokud prodáváte zboží na různých bazarových portálech, zbystřete v okamžiku, kdy vám kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která kromě platby zajistí i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, do kterých rozhodně nezadávejte údaje k platební kartě, či internetovému bankovnictví. Kupujícímu můžete bez obav sdělit pouze jediný údaj, který k platbě potřebuje, a to je číslo vašeho účtu,“ podotkla Petra Vaňharová.

Další články