Zde může být vaše reklama.

Přímo z místa Primátor seznamuje Olomoučany s opatřeními proti koronaviru

Primátor seznamuje Olomoučany s opatřeními proti koronaviru

foto: Lukáš Blokša

10. 03. 2020 - 14:50

Dnes od 13 hodin v souvislosti s mimořádnou situací v České republice a jejími dopady na situaci ve městě zasedala Bezpečnostní rada města Olomouce. S jejími závěry přítomné ve 14:30 seznámili představitelé města na mimořádné tiskové konferenci.

"Opatření uzavření škol se u nás týká základních a středních škol, zároveň také Univerzity Palackého a Moravské vysoké školy. Opatření se zároveň dotýká tématu předškolských zařízení, které navštěvuje zhruba 3700 dětí. Druhé opatření vydané ministerstvem zdravotnictví se týká všech akcí, na kterých by se mohlo sejít více než sto lidí. Týká se to například mší, výstav a dalších akcí, všechno platí do odvolání," uvedl na začátek primátor Miroslav Žbánek.

"Město nebude organizovat veřejné akce po dobu opatření. Uzavírá pro občany informační centrum, pozastavuje činnost klubu seniorů, přičemž ostatní služby zůstávají zachovány. Jedná se o rozvoz stravy a docházku terénních pracovníků. Provoz mateřských škol a jeslí bude zachován, minimálně do pátku 13. března. A to proto, že už samotné uvavření základních škol bude znamenat zásah do životů rodin, rovněž bude mít dopad na zaměstnanost v regionu. V pátek chceme vydat další prohlášení," doplnil.

"Dojde i k uzavření dalších míst zřizovaných městem. Školní areály, sportoviště. Bazénová část akvaparku a plaveckého stadionu, moravskou filharmonii, moravské divadlo, Sluňátko, zoologickou zahradu. Městská doprava bude jezdit bez školních posilových spojů. Podle informací z DPMO jde zhruba o šest spojů," prozradil na konferenci Žbánek.

"Nejsme zatím v zákonném řežimu, proto vydáváme pouze doporučení. Doporučujeme občanům, aby zvážili omezení chození na úřady, doporučujeme telefonický kontakt, rovněž by se měli řídit pokyny vlády," řekl mimo jiné primátor Olomouce.

"Chtěl bych poprosit provozovatelé zařízení, aby neporušovali pravidlo sto osob na jednom místě. Není zájmem státních orgánů vyhledávat tato zařízení," prozradil také.

Na tiskové konferenci byla také Růžena Halířová, ředitelka protiepidemického odboru olomoucké Krajské hygienické stanice.

Zástupci Bezpečnostní rady města Olomouce jednali také o tom, co bude s jarní etapou výstavy Flora.

"Na všechny připravované akce pohlížíme s tím, že mohou být zrušené. Předpokládáme, že budeme reagovat na konkrétní situaci podle toho, jak to bude vypadat. Je zde míra pravděpodobnosti, že se to jarní Flory dotkne," prozradil Žbánek.

I přes uzavření škol se lidé nemusí bát, že by nefungovaly vývařovny. Rada města rovněž řeší nákup ochranných pomůcek. Odbor ochrany oslovil výrobce. Důležité podle Žbánka je, zda bude vyhlášený krizový stav. Půjde podle něj o to, zda stát začne tuto věc řešit centrálně.

"Snažíme se pomůcky zajistit pro řidiče MHD, pracovníky magistrátu, městské strážníky," uvedl Žbánek.

"V kraji zatím máme jeden potvrzený případ. Myslím si, že nákupní horečka je momentálně zbytečná. Není potřeba podléhat panice," řekl také Žbánek.

Přehled opatření, přijatých bezpečnostní radou

1. Město bude realizovat opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví ve svých organizacích.
2. Město nebude organizovat veřejné akce po dobu trvání opatření ministerstva zdravotnictví.
3. Město uzavírá pro občany informační centrum města, pracovníky bude možné kontaktovat telefonicky.
4. Město pozastavuje činnost klubů seniorů zřizovaných městem, ostatní služby pro seniory zůstávají zachovány (rozvoz strany, apod..)
5. Provoz mateřských škol a jeslí na území města Olomouce bude zachován, zminimálně do pátku 13. března.
6. V souvislosti s přerušením výuky ve školách, dojde i ke zrušení dalších akcí ve školách zřizovaných městem.
7. Sportovní a kulturní zařízení zřizované městěm budou uzavřeny (baz=nová číst aquaparku a plaveckého bazénu, Moravská filgarmonie, Moravské divadlo, sportovní haly, Zoo Olomouc, Knihovna města Olomouce, Centrum ekologických aktivit Sluňákov.
8. Veřejná doprava na území města bude jezdit bez posilových školních spojů od 12. března.
9. Doporučujeme sportovním klubům a zájmovým organizacím, aby zvážily své sportovní aktivity s ohledem na omezení shromažďování osob.
10. Doporučuje občanům, aby omezili fyzické návštěvy na úřadech města Olomouce.
11. Vyzývá všechny právnické a fyzické osoby, aby dodržovaly nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR a pokyny orgánů ochrany veřejného zdraví.

 

 

Další články