Zde může být vaše reklama.

DĚTSKÁ HŘIŠTĚ Pro děti: nové hřiště v Holickém lese a dvě další opravená

Pro děti: nové hřiště v Holickém lese a dvě další opravená

foto: olomouc.eu / Jan Andreáš

06. 05. 2023 - 13:46

Dvě opravená hřiště a jedno zcela nové. Na to se mohou olomoucké děti těšit v letošním a stejně tak i v příštím roce. Do obnovy dětských hřišť jdou každoročně z městského rozpočtu více než dva miliony korun. Ještě v této sezóně budou mít opravená hřiště děti z Lazcí a z okolí Neumannovy ulice, zcela nové pak vznikne v Holickém lese. A radní už schválili i přípravu lokalit pro rekonstrukce nebo výstavbu v příštím roce.

„Město Olomouc se na svých pozemcích stará o pětasedmdesát dětských hřišť a dvacet pískovišť. Odbor městské zeleně je pravidelně kontroluje a vyhodnocuje, která z nich potřebují jen drobnou údržbu a která už velkou rekonstrukci. Každoročně tak v Radě města Olomouce schvalujeme tři až čtyři hřiště, která projdou obnovou, případně úplně nové lokality k vybudování nových hřišť,“ říká náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. Letos se olomoucké děti dočkají dvou opravených hřišť, a to na Lazcích a v Neumannově ulici, a zcela nového hřiště v Holickém lese. Všechna tři hřiště by měla být hotová nejpozději do poloviny letních prázdnin.

Uprostřed sídliště Lazce v Urxově ulici dětské herní prvky už dožívaly, proto je nahradí zcela nové. Po konzultaci s komisí městské části byla vybrána velká provazová prolézačka i s malými lezeckými stěnami a klouzačkou a chybět nebude ani houpačka. U křížení ulic Neumannova a Blanická se děti mohou těšit na domeček s klouzačkou, kolotoč, provazovou kladinu a houpačky. Úplně nové hřiště letos vznikne u stezky v Holickém lese. Tam se chystá umístění tří takzvaných stromověží, na kterých děti najdou skrýše, síťový most, skluzavku, lezecké stěny i žebříky.

Pro příští rok schválili radní opět přípravu rekonstrukce dvou hřišť, ve Smetanových sadech a u Bystřičky na Bělidlech, a výstavbu jednoho nového, v Koželužské ulici. „Podoba těchto hřišť se bude během letošního roku ladit podle požadavků a přání jednotlivých městských částí,“ vysvětluje vedoucí odboru městské zeleně a odpadového hospodářství olomouckého magistrátu Jana Matzenauerová.

Další články