Zde může být vaše reklama.

Mezitím u Grygova Problém této dopravní značky je, že cesta není soukromá

Problém této dopravní značky je, že cesta není soukromá

25. 05. 2019 - 06:01

Prapodivná dopravní značka se zákazem vjezdu se objevila u  Grygova. Hlásá vjezd jen na povolení vlastníka, má jediný problém: cesta není soukromá a značka lže. Kdo ji tam dal a proč?

Zkratku mezi Olomoucí a  Grygovem vedoucí přes Nový Dvůr využívala spousta řidičů, především kvůli uzávěrkám dopravy při rekonstrukci silnice na Holici. Narůstající doprava začala místním vadit, nepomohla ani figurína policisty. Loni v létě se tak na silnici objevila zákazová značka, která spojnici uzavřela s odkazem na to, že silnice je soukromá - jenže ona není. Soukromovou začne být až pár desítek metrů před Novým Dvorem. Vlastníkem hlavní silnice z  Grygova do Kožušan je přirozeně Olomoucký kraj, navazující polňačky patří od křižovatky
obci Grygov a Povodí Moravy. O soukromém vlastníkovi dává katastr nemovitostí zprávu až těsně přes statkem
Nový Dvůr. Podle našich informací nechal značku na silnici umístit právě jednatel společnosti Statek Nový Dvůr Ilja Spurný s  odkazem, že „cesta byla vždy soukromá“. Neobvyklá značka už zaujala úřady, které vyzvaly Spurného k jejímu odstranění, ta ale na místě zatím stojí dál. Zákon přitom říká, že i když je účelová komunikace soukromým majetkem, vlastník musí strpět její užívání neomezeným okruhem osob v rámci tzv. práva veřejného užívání. Zákonná úprava nedává vlastníkům pozemku možnost vjezdu na účelovou komunikaci bránit, možností je pouze zřízení dopravní značky, o kterou je ale třeba požádat příslušný obecní úřad.

Další články