Zde může být vaše reklama.

S poutavou přednáškou Profesor Šlapeta pokřtí unikátní publikaci o architektuře

Profesor Šlapeta pokřtí unikátní publikaci o architektuře

foto: olomouc.eu

19. 09. 2022 - 09:00

Zajímáte se o architekturu? Pak si určitě nenechte ujít křest publikace ALFABET - ČESKÁ MODERNÍ ARCHITEKTURA, která odkazuje na velice úspěšnou výstavu „Česká moderní architektura od secese k dnešku“. Ta se minulý podzim konala v Jízdárně Pražského hradu.

Třísetstránkovou publikaci nabitou fotografiemi a zajímavostmi o architektuře a známých architektech pokřtí v úterý 20. září v 18 hodin v kině Metropol prof. Vladimír Šlapeta. Olomoucký rodák a mezinárodně oceňovaný architekt poté vysloví poutavou přednášku, ve které se dozvíte mnoho zajímavého nejen o architektonicky významných budovách v Olomouci. Křest i přednáška jsou volně přístupné, registrace není nutná, jste zváni!

Výstava „Česká moderní architektura od secese k dnešku“, ze které publikace vychází, byla mimořádně úspěšná. Do expozice bylo zapojeno 738 staveb, 183 architektonických modelů, 313 vybraných českých architektů, 19 kurátorů, 13 krajů, 18 muzeí a 13 galerií z celé republiky. Výstava byla největší svého druhu, realizovaná v českých zemích a navštívilo ji přes 19 tisíc lidí. A právě na popud velkého zájmu návštěvníků se organizátoři rozhodli vydat publikaci, která by tuto událost mapovala.

„Cílem publikace „Alfabet České moderní architektury“ je představit české a mezinárodní veřejnosti nejvýznamnější ikony české architektury realizované od secese až k dnešku. Publikace má české a anglické vydání a zároveň slouží také jako průvodce architektury českých a moravských zemí,“ uvádí Vladimír Šlapeta.

V publikaci můžete očekávat stručné životopisy vybraných 120 architektů společně s portrétní fotografií, stručný seznam staveb a fotografie nejvýznamnějších architektonických staveb. Pravděpodobně v průběhu října už se kniha dostane do klasické distribuce a zájemci si ji budou moci zakoupit v knihkupectvích.

„V Olomouci najdeme hned několik architektonicky velmi významných staveb, a to nejen z historie, ale i současnosti. Dokonce jsme v loňském roce získali ocenění Opera Civitatem za nejkvalitnější a nejprospěšnější soubory veřejných staveb ku prospěchu občanů a návštěvníků města v posledních třiceti letech. Například některé z významných olomouckých vil ale nejsou veřejnosti tolik známé, jak by si zasloužily, proto je dobře, že vznikají publikace, které ukazují Olomouc zase v trošku jiném světle a přibližují hlavně ty, kteří za tím vším stojí. Můžeme být hrdí, že se slavná jména architektury vážou i k Olomouci,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Průvodce po olomouckých vilách slavných architektů vydalo v loňském roce také město Olomouc. Je k dostání v Informačním centru v podloubí radnice.

Další články