Zde může být vaše reklama.

RÁJ OLOMOUCKÝCH KUTILŮ Projekt Olomoucká dílna chystá stěhování do nových prostor

Projekt Olomoucká dílna chystá stěhování do nových prostor

foto: Olomoucká dílna

25. 01. 2024 - 08:55

Potřebujete si opravit hudební nástroj nebo židličku, seříznout desku na polici nebo vyrobit krmítko pro ptáky? Chybí vám dílna, nářadí, stroje, nebo nevíte, jak na to? Využijte nabídku Olomoucké dílny, které už sedm let nabízí zázemí kutilům, řemeslníkům, umělcům či rodičům s dětmi. Letos se zakladatelé dílny chtějí přestěhovat do nových prostor, protože ty stávající už praskají ve švech.

„U nás můžete vzít výrobu a opravu věcí do vlastních rukou. My vám zase se vším rádi pomůžeme a poradíme a zapůjčíme potřebné nářadí - pro práci se dřevem, kovem, papírem, kůží i textilem. Pro větší projekty je třeba donést si vlastní materiál, jinak ale můžete využít zbytků a odřezků, které jsou na dílně k dispozici. Máme tu několik pracovních míst, velký stůl, dřevoobráběcí a šicí stroje a dokonce i 3D tiskárnu. Připravené jsou také základní spojovací materiály, lepidla, barvy a laky,“ vyjmenovává duchovní otec dílny Vojtěch Bekárek.

V prostoru se potkávají lidé různých oborů, řemeslníci, hodinoví manželé, tátové či dědové se syny a vnuky, kteří jim chtějí ukázat, co vše se dá podomácku vyrobit a že ne vše se nutně musí koupit hotové v hobby marketu.

„Kromě klasického provozu dílny pořádáme řadu workshopů, ať už odborných nebo zaměřených na rodiny s dětmi. Workshopy lze také objednat jako tematické akce – pro děti, základní školy, skautské oddíly, dále pro firemní týmy nebo skupinky seniorů či hendikepovaných,“ řekl Bekárek Hanáckému Večerníku.

Momentálně chystá dílna stěhování do větších prostor. Původní plán počítal se všemi druhy materiálu jako je kov, dřevo nebo textil. Každý měl mít i svůj oddělený koutek. V současných prostorách je nejvíc místa hlavně pro práci se dřevem, nezbývá však prostor pro nové stroje a práci s dalšími materiály. Proto majitelé založili sbírku na stránce Donio, kde se snaží získat finanční podporu pro přesun a přestavbu. V odměnách nabízí například individuální nebo týmové kurzy pro jednotlivce i firmy. „I kdyby sbírka nedopadla, do nového se přestěhujeme stejně, potřebujeme modernější prostory s lepším hygienickým zázemím,“ vysvětluje Bekárek. Nová dílna v Hodolanech má být až čtyřikrát větší než ta současná. Příjemným doplňkem bude i chill zóna, kde si návštěvníci mohou posedět u čaje.

Více o projektu: https://www.donio.cz/index.php/sdilenadilna   (pv)

 

 

Další články