Zde může být vaše reklama.

Rodina se odvolá Prokázané lži u soudu nestačily, odškodné nepřiznal

Prokázané lži u soudu nestačily, odškodné nepřiznal

foto: Vlastimil Blaťák

11. 07. 2019 - 06:00

Okresní soud v Olomouci ve středu zamítl nárok rodiny v kauze poškození nyní devítileté Lucie u porodu ve výši 16,9 milionu korun. Žalující strana se odvolá, podle otce je ochotna případ dotáhnout až do Štrasburku.

Nyní devítiletá Lucinka se narodila v roce 2010 po komplikovaném porodu těžce postižená. Během porodu došlo k ruptuře dělohy, tím i odloučení placenty, a dítě mnohaminutovou pasáž bez kyslíku odneslo nevratným poškozením mozku. Žalující rodina opírala svůj nárok na odškodnění o několik faktů.

Jednak o videozáznamem prokázané použití zakázaného tlaku na břicho loktem, takzvanou Kristellerovu expresi, kterou nejprve potvrdil po shlédnutí předmětného videa i znalec. Ten však později v psaném posudku otočil a označil, tak jako jiní znalci, celý manévr za povolené a žádoucí "přidržení fundu děložního". Dalším argumentem měla být vyšší dávka preparátů vyvolávajících porod, po podání které lékaři nepochopitelně vypnuli měření děložních kontakcí a neodhalili včas rupturu dělohy. K té mohl napomoci i makrosomický plod, k celé situaci by ale nedošlo, kdyby byla správně ultrazvukem změřena jeho velikost - lékaři se ale zmýlili o více než kilogram, přičemž povolená odchylka je 300 až 500 gramů.

Současně upozorňovala žalující strana na zfalšovaný podpis na informovaném souhlasu před operací, na chybějící protokol o operaci VEXem, jakož i lež lékaře, který pod přísahou nejprve popřel, že by kdy v životě tlačil na břicho rodičky, po shlédnutí videa ale začal hledat výmluvy.

Soudce Libor Brokeš ale nenalezl příčinnou souvislost mezi poskytnutou péčí a postižením holčičky a nárok na odškodné zamítl.

Další články