Zde může být vaše reklama.

Fotografie revitalizace Prostor kolem Oranžerie se mění před očima

Prostor kolem Oranžerie se mění před očima

foto: Lukáš Blokša

26. 03. 2020 - 12:00

Od loňskému podzimu probíhá kolem Oranžerie v olomouckých Smetanových sadech velká stavební akce. Revitalizace se má postupně dočkat celý prostor. Práce probíhají i během koronavirové krize, která dolehla na celé město. Zahradníci, kteří na revitalizaci prostor pracují, mají roušky od ostatních zaměstnanců Flory.

Kompletní obnova čeká letní čítárnu, a prostor přiléhající k Oranžerii. Práce začaly loni v říjnu a navazují na úspěšnou rekonstrukci historické budovy oranžerie, která se pyšní označením nejstarší pamětnice olomouckých parků. To ale není všechno, co se na Floře děje.

"Kromě revitalizace prostoru připravujeme parky na jarní sezónu. Provádíme ořezy stromů, plejeme záhonky atd. Ve Sbírkových sklenících probíhá rekonstrukce zázemí, chystáme nová terária s plazy a akvária s rybami a také novou pokladnu. A protože jsou Sbírkové skleníky i Botanická zahrada a Rozarium kvůli krizovému stavu zavřené, sdílíme alespoň online na sociálních sítích fotky rostlin, které právě kvetou. Snažíme se tak zaměřit na něco pozitivního v této nelehké době. A protože jsou naši zahradníci pořád v terénu a pečují o parky, ostatní zaměstnanci jim šijí roušky," prozradila Hanáckému Večerníku mluvčí Flory Kristýna Buchtová.

Ve sklenících, návštěvníky bohužel nepozorované, zatím kvetou orchidej a mučenka.

Další články