Zde může být vaše reklama.

Vizuální smog Provozovatelé podniků v centru si mohou sáhnout na peníze z města

Provozovatelé podniků v centru si mohou sáhnout na peníze z města

foto: Lukáš Blokša

16. 12. 2021 - 12:11

Pokud se provozovatelé podniků v centru města Olomouce rozhodnou označit svůj byznys reklamním poutače podle návodu, který vytvořil útvar hlavního architekta, může žádat o dotační podporu z městské kasy. Příjem žádostí bude spuštěný v polovině ledna 2022.

„Nový dotační program má jasný smysl. A to jsou podpora kultivace veřejného prostoru a pokles vizuálního smogu v městské památkové rezervaci. Věřím, že možnost získat příspěvek na návrh či výrobu kvalitního reklamního poutače nebo vkusné označení provozovny bude motivační,“ uvedl pro web města olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

Úspěšní žadatelé mohou peníze z dotace využít k vytvoření nového návrhu poutače i jeho následnou instalaci. Jedna provozovna může získat dotaci ve výši maximálně 15 tisíc korun. Zároveň se na nákladech žadatel musí podílet aspoň z 50 procent.

Pokud se v přízemí jedné nemovitosti nachází více provozoven, do počtu tři, může se částka násobit tímto počtem.

Návod, jak při plánování změny vzhledu poutače a provozovny postupovat, sestavil útvar hlavního architekta ve spolupráci s orgány památkové péče v letošním roce. Nový doporučující dokument shrnuje zásady kvalitní praxe a vychází z aktuálních zkušeností dalších českých měst.

„Vlastníkům a provozovatelům radí, jak při schvalování označení v městské památkové rezervaci postupovat, a urychluje proces při získání kladného stanoviska odboru památkové péče,“ uvedla Jana Křenková z útvaru hlavního architekta.

Dotace pro žadatelé budou dostupné od 15. ledna 2022 do 31. srpna 2022 nebo do vyčerpání peněz.

Žádosti se následně budou hodnotit a půjdou ke schválení Radě města Olomouce. A to dvakrát během roku. Město připravilo balíček 130 tisíc korun.

Informace o podmínkách a administraci žádostí jsou dostupné ZDE. Metodika tak, jak ji připravilo město, je ke stažení na webu Koncepce a metodiky (odkaz ke stažení).

Další články