Zde může být vaše reklama.

Rada města řešila družstevní byty, Plavecký stadion i tržnici

Rada města řešila družstevní byty, Plavecký stadion i tržnici
Primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

foto: Lukáš Blokša

26. 05. 2020 - 11:21

Závěry z jednání Rady města Olomouce představil na dnešní tiskové konferenci primátor hanácké metropole Miroslav Žbánek a jeho náměstci Martin Major a Matouš Pelikán. Na tiskové konferenci vystoupil také právník Petr Konečný. Na tiskové konferenci se mluvilo o situaci kolem družstevních bytů ve vlastnictví města Olomouc. Olomoučtí radní kromě této problematiky na svém jednání řešili také stav střechy Plaveckého stadionu, prostor tržnice, povolení předzahrádek restaurací na území Olomouce a obnovu stromořadí městských tříd Masarykova a Velkomoravská.

"Od začátku jsem byl městem pověřený tím, aby byl dodržený zákon v případě převodu družstevních bytů. Radnice nerozporuje a nikdy neropzorovala právo nájemníků bytů na jejich převod do jejich vlastnictví. Přestoře probíhá soudní jedání, kde je město na straně žalované, neznamená to, že radnice není připravena dodržet práva a povinnosti vyplývající z uzavřených smluv," prozradil právní zástupce města v tomto případu Petr Konečný.

"Město garantuje stejný rovný přístup ke všem nájemníkům předmětných bytů bez ohledu na to, zda a kým jsou právně zastoupení, či právně zastoupeni nejsou," uvedl k problematice primátor Žbánek.

"Město garantuje nájemníkům, kterým vyprší smlouva, prodloužení nájemní smlouvy za stávajících podmínek do doby převodu nemovitostí," přislíbil.

Mezi dalšími body, které na svém jednání schválila Rada města Olomouce, je také oprava střechy Plaveckého stadionu, která byla v nedávné minulosti poškozena silným větrem. Radní schválili také povolení předzahrádek u několika restauračních zařízení, ale také obnovu stromořadí městských tříd Masarykova a Velkomoravská. Na programu bylo také řešení prostoru tržnice.

"Dnes jsme pozvali dva subjekty, které mají v prostoru tržnice nějaká práva. Jedním je pan Široký, druhým je Hopa tržnice. Chtěli jsme, aby nám představili své vize o budoucím řešení, o tom, jak si představují fungování celé této lokality. Zástupci společnosti Hopa ukázali vizualizaci toho, jak by prostor mohl vypadat. Město se prostorem a využitím bude zabývat v nejbližších týdnech a měsících. I v návaznosti na to, jak by v budoucnu měly vypadat například Vánoční trhy, ale také další trhové aktivity z Horního a Dolního náměstí," prozradil Žbánek.

Další články