Zde může být vaše reklama.

ZASTUPITELE NEPŘESVĚDČILI Radnice i nadále odmítá centrum pro bývalé vězně

Radnice i nadále odmítá centrum pro bývalé vězně

foto: Google Maps

20. 12. 2023 - 18:20

Dvě petice s patnácti sty podpisy vyjadřují nesouhlas obyvatel Svatého Kopečka a okolí s umístěním centra Anastasios pro socializaci propuštěných odsouzenců. Odpověď signatářům petic teď projednalo olomoucké zastupitelstvo. Ačkoliv před hlasováním vystoupili představitelé spolku Druhá míle Otto Broch a Milan Vašek, nic to nezměnilo na negativním stanovisku radnice.

Zástupci spolku před zastupiteli zdůraznili, že jde o přínosný projekt, který kladně vnímají i odborníci a ministerstvo sociálních věcí. Otto Broch, který působí léta jako hlavní kaplan vězeňské služby, zdůraznil, že předseda spolku Milan Vašek má správné předpoklady pro takovou práci. Tyto ani další argumenty ale nezabraly. V následujících replikách bylo patrné, že pokud by to bylo v možnostech radnice, zařízení by na Svatém Kopečku nevzniklo. Jenže město takovou možnost nemá.

Přesto dala radnice prostřednictvím náměstkyně Dobrozemské najevo, že se jí záměr nelíbí a v mnoha ohledech souhlasí s lidmi, kteří podepsali petici. Tedy především že na Svatém Kopečku je už nyní velká koncentrace dalších sociálních služeb, a pak i to, že spolek Druhá míle svůj záměr předem nikomu nepředstavil, byť to dle zákona není jeho povinnost. „Město Olomouc sdílí obavy představitelů Komise městské části č. 25 Svatý Kopeček ze zvýšené zátěže této místní části,“ uvedla náměstkyně Dobrozemská. „Aspoň dáváme na vědomí jak vůči veřejnosti, tak i v rámci komunikace s orgány státní správy na úseku sociálních služeb svůj zatím negativní postoj ke způsobu poskytování sociální rehabilitace, jaký vyplývá ze záměru spolku, a pro cílovou skupinu v záměru určenou.“

Kateřina Dobrozemská zdůraznila, že v Olomouci funguje komplexní systém komunitního plánování sociálních služeb, který umožňuje pokrytí širokého spektra potřeb ve městě. Do něj je zapojena naprostá většina poskytovatelů sociálních služeb. Spolek Druhá míle ale stojí mimo. „Se spolkem nespolupracují státní ani neziskové organizace, realizující v Olomouci programy pro osoby po výkonu trestu, ani sociální pracovníci, tedy kurátoři pro osoby ve výkonu trestu a po propuštění Magistrátu města Olomouce,“ dodala náměstkyně. „Odborná práce s lidmi po výkonu trestu odnětí svobody je smysluplná, to nikdo nezpochybňuje. Z našeho pohledu je problém v tom, že spolek Druhá míle nespolupracuje a nijak s námi nekomunikoval,“ doplnil vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer.

Místní lidé se ptají i na míru odbornosti. Například členka komise městské části Svatý Kopeček a odborná pedagožka Olga Němcová říká: „Projekt a jeho odborné zajištění ve mně nevzbuzuje důvěru. V tak citlivé aktivitě, jako je vzbuzení naděje na normální život lidem po dlouhodobých trestech by měli působit lidé maximálně odborně fundovaní. Jen nadšení nestačí. Mohlo by pro všechny přinést víc škody než užitku.“ Podobně hovoří i další signatářka Hana Vašutová, sama zkušená pedagožka a metodička prevence. „Vyděsilo mě, když jsem při setkání se spolkem Druhá míle zjistila, že takové zařízení chce vést člověk s dokončeným základním vzděláním,“ uvedla.

Pochybnosti vyvolává i minulost šéfa spolku, který sám byl odsouzen kvůli majetkové trestné činnosti a proti jeho firmám byly vedeny mnohé exekuce. „Já jsem se do vedení spolku nezvolil, kolegové, kteří mě zvolili, argumentovali tím, že když jsem já sám svou situaci zvládl, jsem ten správný člověk, který může pomoct i druhým v obdobné situaci,“ reagoval na tyto výtky sám Milan Vašek.   

Obyvatelé Svatého Kopečku dále vysvětlují, že už nyní jsou v této dříve klidné městské části běžné problémy s bezdomovci, kteří popíjejí u stánků pod bazilikou a například bezostyšně vykonávají tělesné potřeby před kolemjdoucími včetně dětí. „Mám pořád pocit, že oni vůbec nechtějí pochopit, proč máme obavy. Tváří se, jako bychom byli netolerantní a nepřejícní, jenže my na Svatém Kopečku máme k obezřetnosti důvod,“ dodává Hana Vašutová.

Zastupitelstvo v pátek schválilo odpověď signatářům i s výše uvedenými negativními stanovisky k projektu centra Anastasios.

Další články