Zde může být vaše reklama.

Nejistota pokračuje Radnice slíbila zahrádkářům pachtovní smlouvy, nejsou

Radnice slíbila zahrádkářům pachtovní smlouvy, nejsou

07. 06. 2019 - 11:00

Výpověď z nájmu, kterou dostal Zahrádkářský svaz pečující o kolonii Morava v Olomouci na Nových sadech kvůli chystané čtvrté etapě protipovodňových opatření, měla být ze strany města kompenzována pachtovními smlouvami pro jednotlivé zahrádkáře na dobu nezbytně nutnou. Čas ale běží, mělo to být do měsíce, termíny dávno uplynuly, ale nic se nestalo.

Zahrádkáři tak nadále žijí v právní nejistotě a jsou na vážkách, jestli vůbec platí slib daný radnicí, že až do okamžiku eventuálního zahájení bagrování kolonie je odtud nikdo vyhánět nebude.

Čermákova studie byla na programu Rady, půjde na Zastupitelstvo?
Prezentace Václava Čermáka, který vytvořil studii oponentní vůči neurvalým plánům Povodí Moravy kolonii bezostyšně vybagrovat, byla v pondělí tento týden na programu Rady města Olomouce, kam se ji podařilo dostat po několika důrazných urgencích. Navržené protipovodňové úpravy, tak jak je radnice prohlašuje za hotové a „přírodě blízké“, mají podle stanoviska inženýra Čermáka, významného českého vodohospodáře, závažné chyby. Problémů ve studii, podle které chce město vybagrovat levý břeh, nacházejí hned několik: například nevyřešený železniční most před kolonií, který funguje jako „špunt“ a bez jeho úpravy nemá vybudování suchého poldru za mostem smysl; se SŽDC přitom podle zjištění Hanáckého Večerníku doposud z radnice nikdo nejednal. Radnice ale prezentuje navržené úpravy pravého břehu řeky Moravy jako definitivní a neměnné. Zahrádkáři si proto pozvali předního českého odborníka Václava Čermáka a ami si zaplatili nový projekt, který chtějí radnici představit jako alternativní. Ten řeší protipovodňovou úpravu daného území tak, aby se stavba dotkla pouze levého břehu, kam při povodni bude mířit přirozený rozliv řeky Moravy. Jestli Rada města materiál pošle do Zastupitelstva, je v tuto chvíli ještě nejasné, není to ale jediné veřejné představení Čermákovy práce.

Zahrádkáři jsou na povodňovou komisi
Už ve čtvrtek 6.června bude prezentace představena na protipovodňové komisi, představí ji osobně její autor Václav Čermák. Už minulý týden pak byl v Olomouci celou situaci řešit osobně předseda zahrádkářského svazu pan Kozlík a ten přislíbil, že zajistí nezávislé odborníky na posouzení obou stuií proti sobě.

Co navrhuje inženýr Čermák?
Za realizaci stávající studie se v minulém volebním období zasazoval především tehdejší náměstek Aleš Jakubec. „Máme za sebou schůzku u pana primátora, který si pozval i Michala Krejčího, a snažili se nám vnutit to, že město je v pasti a musí tu dohodnutou věc schválit, že je to v kompetenci Povodí Moravy. My jsme jim řekli, že pracujeme na druhé variantě, která je levnější, nezahrnuje zbytečnou likvidaci zahrádek, spočívá v úpravách levého břehu řeky a pravý břeh by se jen upravil, aby vznikl pozvolný sestup k vodě,“ řekl Hanáckému Večerníku člen výboru zahrádkářů Rostislav Inderka. Podle něj chce nyní radnice schvalovat studii, správně by ale měla schvalovat až projekt, který však doposud neexistuje. „Na ten se teprve shání projektant a projekt se bude teprve soutěžit. Co se ale bude soutěžit, když existuje jen jedna jediná studie?,“ řekl. Zahrádkáři si mezitím nechávají vypracovat druhou studii, jejímž autorem je právě ing. Václav Čermák, přední český vodohospodář. Podle zahrádkářů ale došlo v nedávné minulosti v tichosti k tomu, že původní plán na úpravu levého břehu Moravy přestal bez zdůvodnění platit, a Povodí Moravy chce najednou nelogicky pracovat na pravém břehu. Tedy v místě, kde leží cenná zahrádkářská kolonie. Kauza odstartovala loni v létě, zděšeným zahrádkářům totiž hrozila okamžitá výpověď z nájemních smluv bez toho, aniž by dostali k dispozici náhradní lokalitu, což se nakonec stalo. Slib „náhrady“ v podobě pachtovních smluv také nebyl prozatím nijak dodržen. Podle informací jednoho ze zahrádkářů, Rostislava Inderky, se nyní do celého sporu vložila i příslušná ministerstva. „Mohu potvrdit, že jsme oslovili ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí. Oba úřady přislíbily, že celou věc prošetří,” uvedl pro Hanácký Večerník Inderka.

Další články