Zde může být vaše reklama.

Ředitel vojenské nemocnice: Testování je teď velmi intenzivní

Ředitel vojenské nemocnice: Testování je teď velmi intenzivní

foto: Lukáš Blokša

04. 04. 2020 - 12:00

Další náročný týden za sebou má celý personál Vojenské nemocnice Olomouc. K dispozici je v nemocnici nově oddělení pro pacienty s prokázanou infekcí koronavirem. Tam je v současné době osm pacientů. Ředitel nemocnice Martin Svoboda prozradil, jak to ve vojenské nemocnici vypadá.

"Od pondělí 30. 3. 2020 máme nově k dispozici oddělení pro pacienty s prokázanou infekcí koronavirem, v současné době tam hospitalizujeme celkem 8 pacientů. Vojenská nemocnice Olomouc tak vyvíjí nebo zásadně podporuje již celkem čtyři protiepidemické aktivity: provozuje odběrové místo u Klášterního Hradiska, zásobuje materiálem jednak odběrové místo v Nových Zámcích u Litovle, jednak terénní odběrovou sanitu pro provádění odběrů v obcích a nakonec má i zmíněna lůžka pro infekční pacienty. Úzce spolupracujeme s příslušníky 6. polní nemocnice a obecně s celou Sekcí vojenského zdravotnictví, 153. ženijním praporem Olomouc-Chválkovice, Vojenskou policií Olomouc a také s Policií České republiky. Výrazně nám pomohli i vojenští logistici z Pardubic. Všechny kroky, které podnikáme, činíme v těsné spolupráci se všemi nemocnicemi Olomouckého kraje a v souladu s pokyny ministerstva obrany, ministerstva zdravotnictví a Krizového štábu Olomouckého kraje," prozradil ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda.

"Testování je teď velmi intenzivní, projevilo se tak zejména zpřístupnění indikační pravomoci praktickým lékařům.  Tak například odběrová sanita provedla k dnešnímu dni odběry u více než tří set pacientů v obcích od Slatinic až po Jeseník, podobná čísla bude vykazovat i odběrové místo v Nových Zámcích u Litovle. Obětavost, empatie a statečnost personálu, který se na všech uvedených aktivitách i přes zřejmé riziko podílí, je příkladná a skutečně hodná úcty. Jsou dnes opravdu v první linii! Myslím, že to neuniklo ani našim spoluobčanům. Denně dostáváme děkovné maily, dary od firem i soukromníků, vyjádření podpory od mnohých institucí a osobností. Naše sestry a lékaři se stali inspirací pro mnohé, kteří se sami rozhodli pomáhat, evidujeme velmi slušný zájem dobrovolníků," doplnil.
 
"Zásobování materiálem probíhá víceméně průběžně, došlo ke zlepšení, něčeho máme dostatek, něčeho méně, ale již není taková krize, jako v úvodu epidemie. Díky spolupráci všech nemocnic kraje si můžeme vzájemně vypomoci, pro nás zásadní je v tomto smyslu ještě vynikající spolupráce s Hasičským záchranným sborem ČR a Policií České republiky. Naučili jsme se hodně šetřit, výdej materiálu je na příděl. Oprášili jsme cennou českou schopnost improvizace, která se ideálně hodí pro rychle se měnící situaci. Naši technici a pracovníci údržby odvedli v extrémně krátké době neskutečný kus práce při adaptaci nemocnice na možný infekční provoz, přišli mnohokrát s překvapivými originálními nápady a z mála dokázali nemožné. Myslím, že s takovými lidmi se to dá vyhrát," uzavřel.
 

Další články