Zde může být vaše reklama.

Rejnok v centru už má koleje v obou směrech

Rejnok v centru už má koleje v obou směrech

foto: Archiv Povodí Moravy

21. 12. 2021 - 17:05

Práce na novém mostu přes Moravu mezi historickým centrem a vlakovým nádražím v Olomouci pokračují i krátce před Vánoci. Během svátků stavební ruch utichne, už po Novém roce se ale práce opět rozjedou. Během ledna začnou stavaři mimo jiné rozebírat úvrať pro tramvaje u vrchního soudu. 

Na technicky náročné nasunutí mostní konstrukce nad řeku navázaly ihned další pracovní úkony. Došlo ke spuštění mostu a jeho umístění do finální polohy. V průběhu listopadu a prosince následovala betonáž a izolace mostovky i římsy a definitivní přepojení inženýrských sítí. Proběhla kompletní příprava tak, aby na obě poloviny mostu mohli nastoupit kolejáři. „V současnosti jsou položené koleje na návodní i povodní části mostu a připravujeme stavbu tramvajového tělesa na obou předpolích mostu, tedy směrem k vlakovému nádraží i směrem k Žižkovu náměstí. Od ledna proto začneme demontovat tramvajové obratiště u vrchního soudu," uvedl Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy. 

Práce v centru města budou probíhat až do zítřejšího dne, znovu se pak rozjedou od 3. ledna 2022.

Po novém roce dojde k rozebrání provizorního obratiště tramvají, aby mohlo dojít k napojení nového mostu. Ten je nutné propojit nejen na novou vozovku a tramvajovou trať, ale také na boční ulice a zejména na náplavku. „Nejedná se o nic jednoduchého. Je třeba si uvědomit, že nový most vede ve vyšší úrovni, aby zvládal převést větší povodňové průtoky, proto bude potřeba celý prostor před napojením na most z obou stran vymodelovat. Na závěr dojde k propojení náplavky, která vytvoří nové atraktivní místo pro obyvatele Olomouce s přístupem k vodě tak, jak to známe například z pražské náplavky," říká Gargulák. Termín otevření mostu pro dopravu je naplánovaný na červenec 2022.

Náplavla ma brahém břehu už získavá jasné obrysy, v současné době probíhají práce na obkladech zdi, tu osazují kameníci pomocí žuly. Jakmile skončí, začne práce na dlažbě. Ve zdech na levém břehu koryta Moravy bude použita část původních pískovcových kamenů.

Další články