Zde může být vaše reklama.

Rejnok v Olomouci se dal dnes v poledne do pohybu

Rejnok v Olomouci se dal dnes v poledne do pohybu

foto: Povodí Moravy

06. 10. 2021 - 14:19

Během léta Povodí Moravy v centru Olomouce pracovalo na návodní části konstrukce mostu v Masarykově ulici. Stavaři jednotlivé části montovali, svařovali, natírali a připravovali na vysunutí druhou část olomouckého Rejnoka. Konstrukce, která je dlouhá 55 metrů a váží 290 tun, se dala do pohybu ve středu v poledne s pomocí hydraulických pístů.

Konstrukce mostu je zpevněná dočasnými vzpěrami a deskami tak, aby bylo možné s mostem manipulovat, na konstrukci jsou přimontována kolečka. S konstrukcí se manipuluje s pomocí hydraulických pístů, těmi se konstrukce velmi pomalu přesouvá nad řeku. Vysunutí probíhá pouze ve směru kolmo nad řeku, aby se konstrukce dostala mezi levý a pravý břeh, kde se spustí přibližně o metr níže do finální pozice. Celá akce zabere několik dní," popisuje v tiskové zprávě technicky náročnou akci generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

K následné kompletaci tak už dojde přímo nad vodou. Nejdříve dělníci osadí bednění a výztuže, následovat bude betonáž, izolace mostovky a římsy, osazování příslušenství, přepojování definitivních inženýrských sítí. V příštím roce bude rovněž vybudována tramvajová trať na obou polovinách mostu i jeho předpolí v ulici Masarykova. Celý most bude stavebně dokončený během léta příštího roku.

Nový most na Masarykově třídě bude ocelový s betonovou deskou, složený ze dvou polí. Jeho celková délka dosáhne 63,3 metru, široký bude 26,3 metru. Most povede ve výšce 7,65 metru nad dnem řeky. Konstrukce nového mostu i samotné koryto Moravy pod mostem je navrženo tak, aby zajistilo převedení průtoku 380leté vody o průtoku 650 m³/s. 

Další články