Zde může být vaše reklama.

Růžová kola v akci Rekola pomohou magistrátu nacházet ideální řešení pro cyklisty

Rekola pomohou magistrátu nacházet ideální řešení pro cyklisty

foto: Rekola.cz

13. 11. 2019 - 15:00

Už pátý rok mají Olomoučané možnost jezdit na sdílených kolech. Společnost Rekola, která tento typ půjčování kol provozuje, má ve městě stovku jízdních kol. Pokud byste nevěděli, jedná se o známá růžová kola, nedávno jsme o nich psali v souvislosti s tím, že jedno někdo pohodil do křoví. Jejich působení v Olomouci chce teď využít magistrát.

"My jsme se nyní s firmou Rekola dohodli na další konkrétní spolupráci, která přinese ve výsledku prospěch všem cyklistům, tedy i těm, kteří jezdí výhradně na svých kolech a sdílené bicykly je nezajímají," sdělil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Radnice má už dnes k dispozici informace, které firma při půjčování kol získává. Rekola předávají městu informace například o výpůjčkách a vracení kol i mapování tras, kudy se cyklisté nejčastěji přepravují.

"My pak tyto informace využíváme při stanovování vhodných lokalit, kam umístit nové cyklostojany. Tato spolupráce se osvědčila ku spokojenosti cyklistické veřejnosti," řekl Pelikán.

Co by město chtělo dál, je analýza, která by mohla pomoct při plánování cyklostezek, úpravě křižovatek a dalších opatřeních ke zvýšení bezpečnosti dopravy v olomouckých ulicích. Měla by k tomu pomoci dopravní analýza pohybu cyklistů na základě dat z provozu sdílených kol. Sloužila by při aktualizaci Cyklogenerelu Olomouce a plánování dalších investičních akcí, ať už samotných cyklostezek, ale i umísťování stojanů pro kola.

Tématem se zabývala komise pro Smart City a informační technologie, která doporučila předloženou smlouvu uzavřít. Radní se rozhodli doporučení vyhověz a na pondělním jednání záměr o uzavření smlouvy schválili. Balík dat by měl radnici stát přes 326 tisíc korun, včetně daně.

 

Další články