Zde může být vaše reklama.

Rekonstrukce ulice 8. května začne po Velikonocích

Rekonstrukce ulice 8. května začne po Velikonocích

foto: MmOl

10. 04. 2020 - 06:00

Už pár týdnů měli dělníci pracovat na rekonstrukci ulice 8. května v centru Olomouce. Tu dočasně pozastavila situace kolem vyhlášení nouzového stavu z důvodu zabránění šíření pandemie koronaviru. Tomu je však konec, rekonstrukce by se měla rozběhnout po Velikonocích, konkrétně hned 14. dubna. Pro automobily a MHD bude ulice neprůjezdná, chodci budou mít zajištěný průchod.

 

Oproti plánovanému začátku rekonstrukce se tak její datum posouvá zhruba o měsíc. Pracovníci zde totiž měli pracovat už od 16. března. To se ale nestalo a zhotovitel po dohodě s městem práce dočasně pozastavil.

„Nyní nás zhotovitel oslovil a přislíbil, že pokud bude situace stejná nebo lepší než je ta současná, předpokládá opětovné zahájení prací na stavbě 14. dubna,“ oznámil investiční náměstek primátora Martin Major.

Náklady přijdou na téměř 75 milionů korun, stavba měla probíhat osm měsíců

V rámci velké rekonstrukce ulice 8. května v centru Olomouce projde rekonstrukcí tramvajová trať včetně trolejového vedení a všechny povrchy vozovek, vjezdů, chodníků i veřejné osvětlení. Rekonstrukce se týká celého uličního prostoru včetně inženýrských sítí od křižovatky ulic Pekařská, Zámečnická a Opletalova, až po zaústění ulice do náměstí Národních hrdinů. Náklady přijdou na téměř 75 milionů korun. Dle schváleného harmonogramu měla v ulici stavba probíhat osm měsíců.

„Původně odsouhlasené termíny jsou nyní zcela závislé na vývoji situace, všichni však doufáme, že odklad nezpůsobí zásadní problémy,“ uvedl náměstek primátora Major.

ČTĚTE také: Na magistrátu proběhla debata o rekonstrukci ulice 8. května

Dlouho připravované rekonstrukci nahrála skutečnost, že Povodí Moravy začalo v rámci stavby protipovodňových opatření v Olomouci s rekonstrukcí mostu přes Moravu na Masarykově třídě. Z tohoto důvodu je od 2. března zastavena celá jedna větev tramvajové dopravy ve městě, která vede právě ulicí 8  května. Přes centrum tak už více než měsíc nejezdí tramvaje.

Ačkoliv nouzový stav a související opatření proti šíření koronaviru ovlivnila negativně řadu stavebních firem a stavebních akcí, zhotovitelům protipovodňových opatření se daří pokračovat dál a dodržovat všechny v harmonogramu stanovené termíny,“ objasnil primátor Miroslav Žbánek.

Od pondělí 14. dubna tak bude z důvodu zahájení stavby ulice 8. května neprůjezdná, výjimku budou mít pouze vozidla s povolením stavby. Po celou dobu bude zajištěn průchod ulicí pro pěší v podobě odpovídající průchodu staveništěm, nutný vjezd složek integrovaného záchranného systému i nezbytný vstup do jednotlivých nemovitostí a prodejen.

Hlavní objem prací na stavbě bude začínat na straně křižovatky s ulicemi Zámečnická a Pekařská. Pak by se pak měla stavba posunout dál za nákupní galerii, aby křižovatkou u Koruny už mohl projíždět výlukový autobus MHD. Ke stavební části rekonstrukce magistrát zřídil i informační službu na čísle 605 875 579.

Další články