Zde může být vaše reklama.

Vláda otočila Respirátory pro Česko možná nebude vyrábět Honeywell

Respirátory pro Česko možná nebude vyrábět Honeywell
Ilustrační foto

foto: Pixabay

20. 04. 2020 - 07:27

Na začátku dubna jsme psali o tom, že vláda finalizuje dohodu s firmou Honeywell, která by měla v Hlubočkách během několika málo měsíců vybudovat novou továrnu na výrobu respirátorů. Situace se ale vyvíjí trochu jinak. Respirátory budou, ale není jisté, že je bude vyrábět Honeywell. Se zakázkou totiž nesouhlasily firmy z Česka a vláda tedy začala výbírat z více firem.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček před několika dny napsal na svém Twitteru: „ČR se může stát plně soběstačnou zemí ve výrobě respirátorů. Společně s premiérem finalizujeme dohodu se společností Honeywell, která má v Česku průmyslové zázemí a která obratem vybuduje ve svém areálu u Olomouce závod na výrobu respirátorů s kapacitou pro celou střední Evropu.“

Taková dohoda se ale nelíbila českým výrobcům. Poukazovalo se také na to, že americká firma by v případě nouze mohla vyrobené respirátory posílat do USA místo, aby je prodávala Česku. To by sice měla dohoda mezi firmou a státem vylučovat, přesto však vláda začala jednat s dalšími společnostmi.

„Původně byl Honeywell jediný, dal jasnou nabídku, v ceně 18 Kč za kus, s tím, že vše vybuduje a zaměstná 300 lidí. Poté se přihlásily další firmy, které mají projekt investice v nějaké fázi. Pro nás je důležitá cena, kvalita a to, aby se výroba pokud možno realizovala v ČR,“řekla pro idnes Štěpánka Filipová, mluvčí resortu.

Další články