Zde může být vaše reklama.

Šantovka je negativní na koronavirus, ukázal test

Šantovka je negativní na koronavirus, ukázal test
Galerie Šantovka v olomouckém centru.

foto: Archiv HV

21. 02. 2021 - 19:57

Test na přítomnost koronaviru proběhl v minulých dnech v Galerii Šantovka, nákupním centru, nacházejícím se v centru Olomouce. Test prováděl tým uznávaného brněnského neurobiologa Omara Šerého. A dopadl na výbornou, ani jeden z více než padesáti odebraných vzorků nebyl na přítomnost koronaviru pozitivní.

"Odborný tým ve čtvrtek 17. února odebral za provozu více než pět desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst jednoho z největších OC v Česku a nenašel jediný pozitivní vzorek," prozradil mluvčí Šantovky Petr Hlávka.

Výzkum se uskutečnil v době, kdy se ve vládních kruzích mluvilo o tom, že by mohlo dojít k otevření obchodů. V případě Šantovky by to znamenalo znovuotevření desítek v současné době uzavřených provozoven a návrat tisíců návštěvníků.

Přes veřejná ujištění ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka však vláda ani v pátek o avizovaném otevření obchodů od pondělka nerozhodla. Ekonomické dopady na celé odvětví přitom začínají být kritické, podle řady odborníků hrozí dominový efekt bankrotů firem vlivem druhotné platební neschopnosti.

„Výsledky šetření objektivně prokázaly, že naše obchodní centrum je bezpečné. S bezdůvodným pokračováním restrikcí v rozporu s vědeckými důkazy nemůžeme souhlasit,“ komentoval situaci ředitel Galerie Šantovka Petr Navrátil.

Během testovacího dne se v galerii objevilo deset tisíc lidí, zhruba polovina toho, co bývalo běžné před pandemií koronaviru.  Odběr prováděl tým neurobiologa Šerého na nejvíce frekventovaných místech v rámci Šantovky. Šlo o tlačítka výtahů, kliky na toaletách i další místa.

"Zvláštní pozornost věnoval hojně navštěvovanému supermarketu Albert, kde prováděl stěry z madel nákupních vozíků, rukojetí košíků, tlačítek samoobslužných pokladen a z rukou pokladních," uvedl Hlávka.

Nákupní galerie nejsou nebezpečné

Unikátní výzkum si objednala Asociace nákupních center České republiky. O výsledku informoval její šéf Jan Kubíček.

„Nyní máme hmatatelný důkaz o tom, že prostředí obchodních center nepatří mezi riziková prostředí šíření nákazy koronaviru,“ konstatoval Kubíček.

„Nyní disponujeme znaleckým posudkem od soudního znalce v oblasti zdravotnictví, který potvrdil, že prostředí obchodních center je bezpečné,“ komentoval výsledek prověrky předseda asociace Kubíček. Asociace při jednání s vládou dlouhodobě tvrdí, že nárůst počtu případů osob s onemocněním covid-19 s činností obchodních center nesouvisí a zvýšení rizika kontaminace v případě jejich otevření je minimální.

„Zavedením povinného nošení respirátorů FFP2 se tento náš argument jen dále posiluje,“ doplnil k aktuální situaci Kubíček.

Historie Šantovky

Galerie Šantovka stojí na bývalém prostranství firmy Milo. První návštěvníky jedno z největších nákupních center přívítalo 18. října 2013, během prvního týdne se návštěvnost přehoupla přes jeden milion návštěvníků. V centru se nachází zhruba 200 obchodů a až jeden tisíc parkovacích míst.

Další články